Μέρος των πρακτικών στο Κραν Μοντανά θα δώσει ο Ν.Αναστασιάδης

Αποσπάσματα του κρίσιμου δείπνου της 6ης Ιουλίου στο Κραν Μοντανά, θα δώσει, όπως ανακοινώθηκε, στη δημοσιότητα ο Νίκος Αναστασιάδης.

Τη δημοσιοποίηση των πρακτικών προανήγγειλε ο ίδιος ο πρόεδρος, δηλώνοντας ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα «τόσο τα δικά μας όσο και τα δικά τους (Ηνωμένων Εθνών) πρακτικά, με πάσα λεπτομέρεια, για να αποκαλυφθεί επιτέλους ποιος λέει την αλήθεια».

Ωστόσο, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, αποσαφήνισε στο ΡΙΚ ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα αποσπάσματα των πρακτικών, τα οποία ο ίδιος κράτησε.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προχωρεί ‘ελαφρά την καρδία’ στη δημοσιοποίηση πρακτικών από το δείπνο της 6ης Ιουλίου, αλλά γιατί είναι υποχρεωμένος να το πράξει» δήλωσε.

Eίπε ότι μόνο αυτός συνόδευσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο δείπνο και πρόσθεσε ότι κρατούσε πρακτικά, σχεδόν κατά λέξη, όπως συνηθίζει κάθε φορά, «χωρίς ποτέ να τον αμφισβητήσει κάποιος».

Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς κατατέθηκε από το προηγούμενο βράδυ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν «ανοικτό χαρτί». Εκείνο που έμενε να διευκρινιστεί, είπε, ήταν οι θέσεις της τουρκικής πλευράς.

Επίσης, σημείωσε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διέδιδε συνεχώς ότι υπέβαλε προτάσεις και ότι η τουρκική πλευρά είναι ένα βήμα μπροστά.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «η κάθαρση ήρθε στο δεύτερο μέρος του δείπνου, όταν τόνισε (σ.σ. ο Τσαβούσογλου) πως οι θέσεις του δεν αλλάζουν και ότι παραμένουν η Συνθήκη Εγγυήσεως και το επεμβατικό δικαίωμα».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, ο οποίος μίλησε, μετά τον κ. Μαυρογιάννη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το μόνο που θα επιτευχθεί με την αποσπασματική δημοσιοποίηση των πρακτικών της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να προκληθεί η έντονη οργή των Ηνωμένων Εθνών».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.