Μετάλλαξη Όμικρον: Μπορεί να προήλθε από φορέα HIV εκτιμά Γερμανός ανοσολόγος

Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού μπορεί να προήλθε από ασθενή με HIV, λόγω του εκπληκτικά υψηλού αριθμού των παραλλαγών της, εκτιμά κορυφαίος Γερμανός ανοσολόγος.

Ο Κάρστεν Βατσλ, γενικός γραμματέας της Γερμανικής Εταιρείας Ανοσολογίας, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως θεωρεί πιθανό το σενάριο για την προέλευση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού από ασθενή με HIV, επικαλούμενος ευρήματα δημοσιευμένα έπειτα από έρευνες για άλλες περιπτώσεις.

«Ο ιός μπορεί να αναπαράγεται για εβδομάδες σε ανθρώπους με εξασθενημένο το ανοσοποιητικό σύστημα», επισήμανε ο κ. Βατσλ και πρόσθεσε ότι «κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, μπορεί να γίνουν επανειλημμένες, μεμονωμένες μεταλλάξεις, που πιθανόν δεν δίνουν στον ιό κάποιο πλεονέκτημα, ωστόσο ενίοτε συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, εξαιτίας της αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος να τις ελέγξει».

Μάλιστα εξήγησε ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπρόσθετες μεταλλάξεις, όπου ο συνδυασμός τους μπορεί να δώσει πλεονέκτημα στον ιό. Ακόμα, ωστόσο, δεν είναι σαφές τι αποτέλεσμα θα έχει ο συγκεκριμένος συνδυασμός μεταλλάξεων, διότι, σύμφωνα με τον Γερμανό ανοσολόγο, κάποιες από αυτές είναι γνωστό πως συνδέονται με υψηλότερη μεταδοτικότητα.

Πάνω από 30 μεταβολές
Σε σύγκριση με την αρχική μορφή του SARS-CoV-2, που έκανε την εμφάνισή του στη Γουχάν της Κίνας, η παραλλαγή Όμικρον έχει ασυνήθιστα υψηλό αριθμό μεταβολών –πάνω από 30– μόνο στα αμινοξέα της λεγόμενης πρωτεΐνης ακίδας.

Πολλοί ασθενείς με HIV στην Αφρική δεν λαμβάνουν επαρκή θεραπεία, στοιχείο το οποίο εξηγεί το γιατί τα ανοσοποιητικά τους συστήματα είναι τόσο εξασθενημένα, σημείωσε ο γερμανός ανοσολόγος.

Για να αποτραπεί η εξάπλωση παραλλαγών τόσο μεταλλαγμένων όσο η Όμικρον, είναι σημαντικό να εντοπίζονται οι ανοσοκατεσταλμένοι και να απομονώνονται μέχρι να μην μπορούν πλέον να τις μεταδώσουν, σημείωσε.

«Διότι ακόμα κι αν ο ιός μεταλλάσσεται σε ακραίο βαθμό στον οργανισμό ενός ανθρώπου, αυτό που είναι αληθινά επικίνδυνο είναι η μετάδοση του μεταλλαγμένου πλέον ιού», συμπλήρωσε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.