Ο φόβος έχει «φωλιάσει» και στη Μαριούπολη με τους 120.000 Έλληνες

«Σήμερα γύρω στις 12:00 ο στρατός της Ρωσίας πυροβόλησε ξανά πολίτες της συνοικίας της Αριστερής Όχθης της Μαριούπολης. Αρκετές βόμβες έπεσαν σε πολυκατοικίες στη λεωφόρο Peremohy 115, vul. Horlivska, 4, 6 και σε ένα κολέγιο υπό κατασκευή. Έσπασαν σχεδόν όλα τα τζάμια των σπιτιών. Οι πληροφορίες για τα θύματα ερευνώνται».

Σε σχέση με την κατάσταση, ο δήμαρχος Μαριούπολης, Vadym Boychenko, ανακοινώνει την έναρξη της ανάπτυξης ενός σχεδίου εκκένωσης για τους κατοίκους της περιοχής της Αριστερής Όχθης, που ζουν στην περίμετρο του βομβαρδισμού, συγκεκριμένα στην πρώην περιοχή του Λένινγκραντ.

O δήμαρχος της ουκρανικής πόλης όπου ζουν κανονικά 120.000 Έλληνες ομογενείς, ενημέρωσε -μέσω κοινωνικών δικτύων και ουκρανικών τηλεοπτικών καναλιών- τους πολίτες της Μαριούπολης για τον νέο βομβαρδισμό που δέχτηκε η πόλη και υπογράμμισε: «Ο εχθρός, εκπροσωπούμενος από τα τακτικά στρατεύματα της Ρωσίας, επέφερε άλλο ένα εσκεμμένο χτύπημα στον άμαχο πληθυσμό της Μαριούπολης. Προφανώς, στόχος τους είναι οι απλοί άνθρωποι. Διαμορφώνουμε ένα σχέδιο εκκένωσης για τους κατοίκους που ζουν στην περιοχή της πρώην περιοχής του Λένινγκραντ. Το κύριο μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε τους ανθρώπους όσο το δυνατόν περισσότερο».

Την ώρα που οι πολίτες προσπαθούν να βρουν τρόπους διεξόδου και να μαζέψουν τα κομμάτια τους για να αντεπιτεθούν στους Ρώσους, άλλο ένα πλήγμα έρχεται να τους λαβώσει. Οι τιμές των προϊόντων έχουν πάρει «φωτιά», με αποτέλεσμα να πληρώνουν το ψωμί «χρυσάφι». Κάτοικος της Μαριούπολης, ο κος Janar που μένει στο σπίτι μαζί με την οικογένειά του, τονίζει στο newsit.gr ότι πλέον δεν υπάρχει ψωμί στους φούρνους της περιοχής του. Μάλιστα μας εξηγεί και μας δείχνει ότι είχε πάρει ψωμί με 103,60 γρίβνα που ισοδυναμούν με 3,108€, ενώ παλιότερα πριν την ρωσική εισβολή, το αγόραζε με 80 γρίβνα, ήτοι 2,40€.

Ο Juda Janar αναφέρει στο newsit.gr ότι πλέον βρίσκεται στο Καμένσκ, χωριό, ανατολικά του Δνείπερου, βόρεια της Μαριούπολης. Η γιαγιά του όπως μας λέει ήταν Ελληνίδα και συγκινεί λέγοντας ότι «όλα στην Ουκρανία έχουν κάτι ελληνικό». Ο κος Janar, τονίζει δε ότι είναι έτοιμος μαζί με έναν φίλο του και τον αδερφό του και να παρουσιαστούν στον στρατό για να πολεμήσουν ενάντια στους Ρώσους. Συγκλονίζει μάλιστα καθώς ο ίδιος περιγράφει στο Newsit.gr ότι χθες συνάντησε μία 18χρονη κοπέλα που ήθελε να καταταγεί στο στρατό για την πατρίδα της. «Όταν βγήκαμε από τον φούρνο συναντήσαμε μία κοπέλα, πιθανώς 18 ετών. Μας ρώτησε πώς να πάει στο στρατιωτικό γραφείο εγγραφής και στράτευσης και μας είπε ότι ήρθε στην Μαριούπολη από ένα γειτονικό χωριό με τα πόδια! Την στείλαμε στην κοντινή στρατιωτική μονάδα. Λεωφορεία δεν υπάρχουν πια, είναι μεγάλη διαδρομή. Κι όμως θα πήγαινε…». Πλέον η κατάσταση στην Ουκρανία έχει φτάσει στο απροχώρητο και αυτό φαίνεται από το πώς τελείωσε την περιγραφή του ο κος Janar, μιλώντας στο newsit.gr. «Πλέον δεν είναι Ρώσοι για εμάς, είναι φασίστες και εισβολείς. Ο Πούτιν έβγαλε την μάσκα του, είναι ο Χίτλερ».

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα, newsit.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.