ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

Ανέφικτη χαρακτήρισε μια ξαφνική και μοναχική έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής – πλέον – της Κεντροδεξιάς Συμμαχίας και εκ των διεκδικητών της θέσης του πρωθυπουργού της Ιταλίας, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται.

Ο εθνικιστής δεξιός πολιτικός πρόσθεσε ωστόσο ότι, εάν χρειαστεί, θεωρεί ότι η χώρα και η κυβέρνησή του «θα πρέπει να αγνοήσουν το ποσοστό του 3% στην σχέση ελλείμματος – ΑΕΠ».

Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα, πάντως, η Λέγκα είναι της άποψης ότι «ήταν είναι και θα παραμείνει ένα λανθασμένο νόμισμα», ενώ κάνει γνωστό ότι «οι ειδήμονές της εργάζονται και για ένα σχέδιο Β, στην περίπτωση που από την Ευρώπη φτάσουν μόνον αρνητικές απαντήσεις».

Ο Μ. Σαλβίνι, σύμμαχος σε ευρωπαϊκό επίπεδο της Ακροδεξιάς, ευχήθηκε «η ιταλική ψήφος να προκαλέσει αλλαγές και σε άλλες χώρες» και «να τελειώσει, με τις ευρωεκλογές του 2019, η συνεργασία βασισμένη σε κοινά συμφέροντα της Κεντροδεξιάς με τους Σοσιαλιστές στην Ευρώπη».

Ο γραμματέας της Λέγκα, τέλος, απέρριψε κάθε ενδεχόμενη κυβερνητικής συνεργασία με την Κεντροαριστερά, ενώ άφησε περισσότερα περιθώρια για τυχόν έναρξη διαλόγου με τα Πέντε Αστέρια.

Πρέπει να υπογραμμισθεί, πάντως, ότι η Λέγκα του Σαλβίνι είναι σύμμαχος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ότι, αν τελικά η Κεντροδεξιά σχηματίσει κυβέρνηση, ο πρώην Καβαλιέρε έχει δεσμευτεί να μην δημιουργήσει εντάσεις με τις Βρυξέλλες και να μην αμφισβητήσει τις βάσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.