Ο Κούσνερ στο Ισραήλ για συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μ.Ανατολή

Με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς συναντάται την Τετάρτη ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ και γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν εκ νέου οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Μέση Ανατολή.

O 36χρονος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο των κτηματομεσιτικών και διαθέτει μικρή εμπειρία στη διεθνή διπλωματία, έφτασε στο Ισραήλ την Τετάρτη, όπου και θα παραμείνει για 20 ώρες.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα συναντήσει τον Νετανιάχου, με σκοπό την εκκίνηση των επίσημων ειρηνευτικών συνομιλιών, προτού συνεχίσει για τη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για να συναντηθεί με τον Αμπάς μετά το Ιφτάρ, το πρώτο γεύμα που σπάει τη νηστεία του Ραμαζανιού, μετά το ηλιοβασίλεμα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι το ταξίδι αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια να συνεχιστεί ο διάλογος και όχι να ξεκινήσει μια νέα φάση στην ειρηνευτική διαδικασία, εξηγώντας ότι ο Κούσνερ και ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, ο ειδικός εκπρόσωπος του Τραμπ για τις διεθνείς διαπραγματεύσεις, είναι πιθανό να επιστρέψουν πολλές φορές στην περιοχή.

Ο Γκρίνμπλατ έφτασε στο Ισραήλ τη Δευτέρα για προκαταρκτικές συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ και στη Ραμάλα, και θα παραμείνει μετά την αναχώρηση του Κούσνερ.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων ως «την απόλυτη συμφωνία» και την έχει αναγάγει σε προτεραιότητα από τότε που ανέλαβε την προεδρία. Συγκεκριμένα, έχει δεχθεί τόσο τον Νετανιάχου, όσο και τον Αμπάς στον Λευκό Οίκο, ενώ έχει επισκεφθεί και την περιοχή.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρη η προσέγγιση που σκοπεύει να ακολουθήσει ο Τραμπ, μέσω του Κούσνερ και του Γκρίνμπλατ, για την επίλυση μιας από τις πιο μακροχρόνιες διαμάχες παγκοσμίως.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.