Ο Παναμάς «πρόδωσε» την Ταϊβάν υπέρ Κίνας

Διπλωματικές σχέσεις σύναψαν ο Παναμάς και η Κίνα, με παράλληλη διακοπή των σχέσεων της λατινοαμερικανικής χώρας με την Ταϊβάν, η οποία διεκδικεί νομικά την εκπροσώπηση της συνέχειας του κινεζικού κράτους από το 1949.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είχε συνάντηση στο Πεκίνο με την Ιζαμπέλ Ντε Σεντ Μάλο, αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών του Παναμά, και υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και η Δημοκρατία του Παναμά, σύμφωνα με τα συμφέροντα και την επιθυμία των δύο λαών, αποφάσισαν να αναγνωρίσουν η μία χώρα την άλλη και να συνάψουν διπλωματικές σχέσεις σε επίπεδο διπλωματικών αποστολών, που θα ισχύουν από την ημερομηνία υπογραφής του ανακοινωθέντος.

Οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν να αναπτύξουν φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βάσει των αρχών του αμοιβαίου σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, της αμοιβαίας μη επιθετικότητας, της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου, της ισότητας, του αμοιβαίου οφέλους και της ειρηνικής συνύπαρξης, ανέφερεται στο ανακοινωθέν.

Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Παναμά αναγνωρίζει ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο, ότι η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη την Κίνα και ότι η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επικράτειας της Κίνας.

Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Παναμά διακόπτει τις «διπλωματικές σχέσεις» με την Ταϊβάν και δεσμεύεται να μην έχει πλέον επίσημες σχέσεις ή επίσημες ανταλλαγές με την Ταϊβάν, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, στο οποίο προστίθεται ότι η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας εκτιμά αυτή τη θέση της κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Παναμά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.