Ολλανδία: Τέλος στους ειδικούς χώρους καπνιστών σε καφετέριες και μπαρ

Ολλανδικό δικαστήριο απαγόρευσε στα μπαρ και τις καφετέριες τις χώρας να διαθέτουν χώρους για καπνιστές, όπου ακόμα αυτό επιτρεπόταν.

Περισσότερα από δέκα χρόνια μετά τις συστάσεις που έκανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, οι μικρές καφετέριες διέθεταν ακόμη έναν κλειστό χώρο όπου οι πελάτες τους μπορούσαν να καπνίσουν, επωφελούμενες από μια εξαίρεση στη νομοθεσία.

Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι οι χώροι αυτοί δεν είναι σύμφωνοι με τη Σύμβαση-πλαίσιο για τον έλεγχο του καπνού του ΠΟΥ που τέθηκε σε ισχύ το 2005 και την οποία έχει υπογράψει η Ολλανδία.

«Οι αντικαπνιστικοί νόμοι καλύπτουν και τους χώρους που προορίζονται για τους καπνιστές» έκρινε το δικαστήριο, διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι έγκυρη» η εξαίρεση που προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Με βάση αυτήν την απόφαση, τα μπαρ που καλύπτουν επιφάνεια μικρότερη των 70 τετραγωνικών μέτρων και στα οποία ο ιδιοκτήτης είναι και ο μοναδικός εργαζόμενος, χάνουν το δικαίωμα να διατηρούν έναν κλειστό χώρο για τους καπνιστές. Οι χώροι αυτοί, που συνήθως δεν είναι τόσο ελκυστικοί όσο το υπόλοιπο κατάστημα, μοιάζουν με μεγάλα κλειστά ενυδρεία, όπου οι πελάτες μπορούν μεν να καπνίζουν, όχι όμως να πίνουν ή να τους σερβίρουν οτιδήποτε.

Η αντικαπνιστική ένωση Clean Air Nederland (Καθαρός Αέρας για την Ολλανδία) που δικαιώθηκε τώρα, στην έφεση που είχε ασκήσει σε μια απόφαση του 2016, ανέφερε ότι είναι «ευχαριστημένη και ικανοποιημένη» αφού αποστολή της είναι να αγωνίζεται για μια κοινωνία χωρίς καπνό.

Είναι άγνωστο το πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση του δικαστηρίου δεδομένου ότι ενδέχεται να ασκηθεί εκ νέου έφεση στην απόφαση, όπως ανέφεραν πολλά ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.