Οροθετικός έγινε πιλότος δίνοντας μάχη να αλλάξουν οι κανονισμοί

Το δικαίωμα να γίνει πιλότος αεροσκάφους κέρδισε ένας Βρετανός οροθετικός, μετά από μάχη προκειμένου να αλλάξουν οι κανονισμοί της πολιτικής αεροπορίας, οι οποίοι μέχρι πρότινος τον απέκλειαν.

Ο 31χρονος Τζέιμς Μπούσι πραγματοποίησε το Σάββατο την πρώτη πτήση του με την αεροπορική εταιρεία Loganair που εδρεύει στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Προ πέντε ετών ο άνδρας είχε διαγνωστεί με τον ιό HIV, ενώ το 2017 προσπάθησε χωρίς επιτυχία να εκπαιδευτεί ως πιλότος, επειδή η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δεν του χορηγούσε το αναγκαίο ιατρικό πιστοποιητικό.

Η CAA απέδωσε την απόφασή της στην τήρηση των κανονισμών του ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA).

Εκτιμώντας ότι οι κανονισμοί είναι μεροληπτικοί σε βάρος των οροθετικών – και με την υποστήριξη αρχικά μιας οργάνωσης και κατόπιν της ίδιας της κυβέρνησης της Σκωτίας – ο Μπούσι κατάφερε τελικά να πείσει τη CAA, η οποία του χορήγησε το ιατρικό πιστοποιητικό.

Μετά από μήνες εκπαίδευσης, ο 31χρονος – ο οποίος είχε μάθει να πιλοτάρει μικρά αεροσκάφη εδώ και πολλά χρόνια – έκανε το Σάββατο την πρώτη πτήση του ως κυβερνήτης, από τη Γλασκώβη με προορισμό το Στόρνογουεϊ στη βόρεια Σκωτία.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο HIV έχει αλλάξει και κανείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζει διακρίσεις. Ο ίδιος επεσήμανε πως ήταν παιδικό του όνειρο να γίνει πιλότος.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Loganair επεσήμανε ότι δεν απαγορεύεται να εργάζονται οροθετικοί σε άλλους τομείς, δεν υπάρχει επομένως λόγος να διαφέρει η αεροπορία, ενώ τόνισε ότι πλέον η εταιρεία του έχει στο δυναμικό της άλλον έναν «εξαιρετικό πιλότο».

Ο Δρ. Έβαν Χάτσισον, επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας της CAA, δήλωσε ο πως ο 31χρονος εργάστηκε σκληρά για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επίδοξοι πιλότοι οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με HIV.

«Για αρκετά χρόνια προωθούμε αλλαγές σε διεθνές επίπεδο στους ισχύοντες κανόνες που επηρεάζουν πιλότους με ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του HIV» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι η CAA παρέχει συνδρομή για να υποστηρίξει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας, με σκοπό την άρση ορισμένων περιορισμών σχετικά με τα ιατρικά πιστοποιητικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.