Ουκρανία: Στρατιωτικό νόμο επιβάλλει ο Ποροσένκο

Την επιβολή στρατιωτικού νόμου από την Τετάρτη στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, διευκρινίζοντας πως το διάταγμά του δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στα δικαιώματα των πολιτών, ούτε ακύρωση των εκλογών που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το 2019.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, πρότεινε στο κοινοβούλιο την επιβολή στρατιωτικού νόμου για 30 ημέρες.

«Εκπλήρωσα το συνταγματικό καθήκον μου και πριν από μερικές ώρες, με το διάταγμά μου, επέβαλα στρατιωτικό νόμο σε όλη την Ουκρανία από τις 9.00 π.μ. της 28ης Νοεμβρίου», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος καταλόγισε στη Μόσχας αλαζονική συμπεριφορά, ενώ χαρακτήρισε το επεισόδιο στον πορθμό Κερτς «νέο στάδιο της επίθεσης» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται πως υπό κράτηση τέθηκαν 24 Ουκρανοί ναύτες, οι οποίοι βρίσκονταν στα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού που ακινητοποίησε η Ρωσία στον Πορθμό Κερτς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τη Ρωσίδα επίτροπο ανθρωπίνων δικαωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα.

Ρωσία: Ανοίγει τον Πορθμό του Κερτς αλλά δεν απελευθερώνει τα ουκρανικά πλοία

Στο άνοιγμα του Πορθμού του Κερτς προχώρησε νωρίτερα η Ρωσία, μετά την στρατιωτική ένταση που δημιουργήθηκε στην περιοχή με την Ουκρανία. Αρνείται ωστόσο να ελευθερώσει τα τρία ουκρανικά πλοία τα οποία κατέσχεσε επιμένοντας ότι ήταν μία κίνηση που συνάδει πλήρως με το διεθνές και το εσωτερικό δίκαιο.

Η Ε.Ε. και το NATO απηύθυναν το βράδυ της Κυριακής έκκληση να υπάρξει άμεσα «αποκλιμάκωση» στη Θάλασσα του Αζόφ και απαίτησαν από τη Ρωσία να «αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης» στο στενό του Κερτς.

Την ανησυχία του για την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή εξέφρασε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επί του θέματος συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Την έκτακτη σύγκληση του Σ.Α. φέρονται να ζήτησαν τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.