Παράταση επτά ημερών για τον ομποσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ

Το Κογκρέσο αναμένεται να συζητήσει την ψήφιση νομοθεσίας που θα παρατείνει μέχρι την 5η Μαΐου, το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τις δαπάνες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς η αρχική προθεσμία εκπνέει σήμερα τα μεσάνυχτα (πρωί Σαββάτου, ώρα Ελλάδος).

Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων αποφάσισε με ψήφους 8 έναντι 2 να στείλει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για συζήτηση και ψηφοφορία στην Oλομέλεια, καθώς πλησιάζει η εκπνοή της χρονικής προθεσμίας.

Εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει θετικά, όπως αναμένεται, τότε το νομοσχέδιο θα πάει για έγκριση στη Γερουσία και στη συνέχεια στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την τελική υπογραφή του.

Η ψήφιση του νόμου θα δώσει τόσο στους Ρεπουμπλικάνους, όσο και στους Δημοκρατικούς χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας προκειμένου να εγκριθεί ο προϋπολογισμός χρηματοδότησης 1 τρισ. δολαρίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει το οικονομικό έτος.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει χρονική επέκταση της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, οι υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ θα βρεθούν χωρίς την απαραίτητη οικονομική ρευστότητα από τα μεσάνυχτα.

Μία τέτοια αρνητική εξέλιξη είναι πιθανό να δρομολογήσει τις απολύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ομοσπονδιακών υπαλλήλων μέχρι την αποκατάσταση της χρηματοδότησης των υπηρεσιών.

Το τελευταίο περιστατικό διακοπής λειτουργίας των υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης, εξαιτίας της έλλειψης οικονομικής ρευστότητας καταγράφηκε το 2013 και είχε διάρκεια 17 ημερών.

Ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ευαίσθητες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, ο Τραμπ επέστρεψε δυναμικά στο Twitter επιτιθέμενος στους Δημοκρατικούς: «Καθώς οι οικογένειες προετοιμάζονται για διακοπές στα εθνικά πάρκα μας οι Δημοκρατικοί απειλούν να τους κλείσουν στα σπίτια τους τερματίζοντας τη λειτουργία της κυβέρνησης. Τρομερό!» δήλωσε ο Τραμπ.

Ο πρόεδρος υποχώρησε έναντι της αρχικής απαίτησής του για χρηματοδότηση από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό μέρους του κόστους για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ η κυβέρνησή του συμφώνησε επίσης στο αίτημα των Δημοκρατικών για τη συνέχιση της χρηματοδότησης ενός ουσιαστικού τμήματος των υπηρεσιών πρόσβασης στην υγεία, γνωστό ως «Obamacare».

Πάντως, δεν έχει ξεκαθαριστεί η θέση που θα τηρήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι αναφορικά με τη δραστική αύξηση των 30 δισ. δολαρίων που προτείνει ο Τραμπ στις αμυντικές δαπάνες μέχρι τη λήξη του οικονομικού έτους και αν το ζήτημα αυτό θα διασυνδεθεί από τους Δημοκρατικούς με τις αυξήσεις κονδυλίων σε άλλα εσωτερικά προγράμματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.