Περιφερειακό συμβούλιο πλημμύρισε αμέσως μόλις απέρριψε μέτρα για την κλιματική αλλαγή

Το Περιφερειακό Συμβούλιο του Βενέτο που βρίσκεται στο Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας, πλημμύρισε για πρώτη φορά στην ιστορία του, το βράδυ της Τρίτης, αμέσως μετά την απορριπτική απόφαση για λήψη μέτρων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η ιστορική πόλη της Ιταλίας «γονάτισε» αυτήν την εβδομάδα, λόγω των χειρότερων πλημμυρών που έπληξαν τη Βενετία τα τελευταία 50 χρόνια.

«Και στην αίθουσα του Συμβουλίου στο Ferro Fini Palace άρχισαν να μπαίνουν νερά γύρω στις 10 μ.μ. τοπική ώρα, καθώς οι σύμβουλοι συζητούσαν τον προϋπολογισμό για το 2020», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Andrea Zanoni σε μακροσκελές κείμενό του, που δημοσίευσε στο Facebook.

«Πόσο ειρωνικό να πλημμυρίζει η αίθουσα δύο λεπτά μετά, αφότου η πλειοψηφία των κομμάτων Λέγκα του Βορρά, Αδελφοί της Ιταλίας και Forza Italia, απέρριψαν τις τροπολογίες μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», έγραψε στην ανάρτησή του ο Zanoni, αναπληρωτής πρόεδρος της Eπιτροπής Περιβάλλοντος.

Consiglio regionale sospeso per allagamento di palazzo Ferro Fini

Gepostet von Roberto Ciambetti am Dienstag, 12. November 2019

Μεταξύ των τροπολογιών που απορρίφθηκαν ήταν μέτρα για τη χρηματοδότηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την αντικατάσταση των λεωφορείων ντίζελ με «πιο αποδοτικά και λιγότερο ρυπογόνα», για την κατάργηση των ρυπογόνων σομπών και τη μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών, σημείωσε ο ίδιος.Ο Zanoni κατηγορεί τον πρόεδρο της περιφέρειας, Luca Zaia, ο οποίος είναι μέλος του ακροδεξιάς Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, ότι παρουσίασε έναν προϋπολογισμό «χωρίς συγκεκριμένες ενέργειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Ο εκπρόσωπος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Alessandro Ovizach, επιβεβαίωσε στο CNNi ότι το Συμβούλιο πλημμύρισε μετά από τις συζητήσεις σχετικά με τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό του 2020, χωρίς να διευκρινίζει ωστόσο ποιες.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Roberto Ciambetti, μιλώντας στο CNNi απέρριψε τις κατηγορίες του Zanoni:

«Πέρα από την προπαγάνδα και την παραπλανητική ανάγνωση, ψηφίζουμε έναν περιφερειακό προϋπολογισμό που δαπάνησε 965 εκατ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του νέφους που αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την κλιματική αλλαγή».Νωρίτερα ο Ciambetti, ο οποίος δημοσίευσε βίντεο σχετικά με το πλημμυρισμένο Ferro Fini Palace στη σελίδα του στο Facebook, σε δήλωσή του στην τοπική εφημερίδα Giornale di Vicenza είπε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί.

«Τα προστατευτικά φράγματα δεν ήταν επαρκή για να συγκρατήσουν το κύμα των πλημμυρών, ούτε ήταν δυνατόν να εγκαταλείψουμε το κτήριο. Ήταν προτιμότερο να παραμείνουμε ασφαλείς μένοντας μέσα στο παλάτι».

Οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου της Πέμπτης και της Παρασκευής μεταφέρθηκαν στο Τρεβίζο λόγω των πλημμυρών, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Συμβουλίου.

Την Τρίτη, ο δήμαρχος της Βενετίας Luigi Brugnaro κατηγόρησε την κλιματική αλλαγή για τις ασυνήθιστα υψηλές παλίρροιες στη Βενετία και είπε ότι η πλημμύρα ήταν «μια πληγή που θα αφήσει ένα μόνιμο σημάδι».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.