ΠΓΔΜ: Μικρό προβάδισμα των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών εν όψει δημοτικών

Ισχυρή δοκιμασία αντιμετωπίζει η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της ΠΓΔΜ στις δημοτικές εκλογές του σαββατοκύριακου, πέντε μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας εν μέσω οξείας πολιτικής κρίσης, μετά από μια δεκαετία συντηρητικής κυριαρχίας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας New York Times.

Οι δημοσκοπήσεις – σύμφωνα με το δημοσίευμα – καταγράφουν μικρό προβάδισμα για τους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα, στα Σκόπια, όπου ο υποψήφιος δήμαρχος του κόμματος προηγείται 2,6% έναντι του συντηρητικού του αντιπάλου.

Το κεντροδεξιό – δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, επιδιώκει να υπερασπιστεί την κυριαρχία του σε τοπικό επίπεδο. Κατά τις τελευταίες εκλογές το 2013, κέρδισε 56 από 81 δήμους έναντι των Σοσιαλδημοκρατών.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ προέτρεψε τους ψηφοφόρους να «απελευθερώσουν τη χώρα από τα απομεινάρια του εγκληματικού καθεστώτος VMRO-DPMNE». Από την άλλη, η εκστρατεία του VMRO-DPMNE επικεντρώθηκε σε αυτό που αποκαλεί «εθνικά ζητήματα», υποστηρίζοντας ότι οι Σοσιαλδημοκράτες σχεδιάζουν να αλλάξουν το όνομα της χώρας – για το οποίο η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε διαμάχη δεκαετιών με τη γειτονική Ελλάδα – για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., αναφέρει ακόμα το δημοσίευμα.

Το VMRO-DPMNE κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση Ζάεφ για την πρόταση να οριστεί η αλβανική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας, αλλά και για το σύμφωνο φιλίας με τη γειτονική Βουλγαρία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.