Podemos και Λαϊκό Κόμμα τα πιο «ριζοσπαστικά» κόμματα στη συνείδηση των Ισπανών

Οι «ριζοσπαστικοί» Σοσιαλιστές είναι μία εικόνα που έχει προσπαθήσει πολύ και εξακολουθεί να χτίζει για το αντιπολιτευόμενο PSOE το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP). Οι προσπάθειές τους ωστόσο μοιάζουν να πέφτουν στο κενό. Το PSOE ως «ριζοσπαστικό κόμμα» δεν έχει ριζώσει στη συνείδηση του ισπανικού λαού, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Metroscopia για λογαριασμό της El Pais.

Απεναντίας, μαζί με το κεντροδεξιό Ciudadanos, το PSOE φαίνεται να περιλαμβάνεται στα «πιο μετριοπαθή», σε αντίθεση με το PP αλλά και το Podemos τα οποία θεωρούνται από τους Ισπανούς πολύ πιο «ριζοσπαστικά» κόμματα.

Ειδικότερα, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 66% όσων ερωτήθηκαν βλέπουν το PSOE ως όχι πολύ ή και καθόλου «ριζοσπαστικό», ενώ με αυτό το βλέμμα βλέπει το κυβερνών κόμμα του Μαριάνο Ραχόι το 43% και το Podemos το 24%.

Στον απόηχο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του περασμένου Μαΐου, όπου οι μη καθαρές πλειοψηφίες και η συνεπακόλουθη ανάγκη για διακυβέρνηση έφεραν ενίοτε «πιο κοντά» το Podemos και το PSOE, ο ισπανός πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους. Σε ένα από τα πρόσφατα ξεσπάσματά του χαρακτήρισε τον ηγέτη του PSOE Πέδρο Σάντσες «μαριονέτα και υποστηρικτή των ριζοσπαστών και λαϊκιστών».

Ανάλογη ήταν η ρητορική του PP και κατά τη φορτισμένη προεκλογική περίοδο, κατά την οποία προειδοποιούσε τους Ισπανούς ότι ψήφος στο PSOE ισοδυναμούσε με πράσινο φως στο Podemos να εφαρμόσεις τις πολιτικές του.

Η δημοσκόπηση της Metroscopia ωστόσο έρχεται να αποδείξει ότι η στρατηγική του PP δεν στέφθηκε με την προσδοκώμενη επιτυχία. Για την ακρίβεια, ίσως και να γύρισε μπούμερανγκ για το κυβερνών κόμμα, αφού το εκλογικό σώμα πιστεύει το ακριβώς αντίθετο.

Ακόμη μεγαλύτερη σημασία ενδεχομένως έχει ότι η δημοσκόπηση διενεργήθηκε 10 μέρες με τις εκλογές και τον σχηματισμό περιφερειακών κυβερνήσεων από τους Σοσιαλιστές (σε μεγάλο βαθμό χάρις στις ψήφους από το Podemos), και αρκετές εβδομάδες αφότου η Μανουέλα Καρμένα, η οποία κατέβηκε στις δημοτικές εκλογές με τη σημαία κατά της λιτότητας και της διαφοράς, ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Μαδρίτης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.