Πώς μπορεί η σοκολάτα να βοηθήσει στη σωτηρία του πλανήτη;

Μπορεί η μαζική καλλιέργεια κακάο να έχει χαρακτηριστεί από ερευνητές επικίνδυνη για το περιβάλλον – ειδικά για τα τροπικά δάση της Δυτικής Αφρικής – ωστόσο εφόσον το κακάο καλλιεργείται με βιώσιμο τρόπο, μπορεί να σώσει τον κόσμο και όχι να τον καταστρέψει, σύμφωνα με έναν ειδικό.

Κατά τον διευθυντή των υπηρεσιών οικοσυστήματος στη ΜΚΟ Winrock International, Τίμοθι Πίρσον, μια καλλιέργεια από κακαόδεντρα μπορεί να αποθηκεύσει σημαντικά υψηλότερη ποσότητα άνθρακα από ό,τι άλλες καλλιέργειες, εφόσον ευδοκιμήσει στη σκιά μεγάλων δέντρων, σε τροπικά δάση. Τα κακαόδεντρα τα οποία καλλιεργούνται στη σκιά είναι επίσης πιο ανθεκτικά στην ξηρασία και στα ζιζάνια, ενώ θεωρείται πως ενισχύουν τη βιοποικιλότητα, δίνοντας επίσης τη δυνατότητα σε φτωχότερους πληθυσμούς να ζουν με βιωσιμότητα.

Όπως αναφέρει ο ίδιος σε άρθρο του στο Scientific American, το πρόβλημα δεν είναι ότι τα κακαόδεντρα δεν μπορούν να βοηθήσουν το περιβάλλον. Το πρόβλημα είναι ότι πολύ λίγα από αυτά το κάνουν. Οι λόγοι γι ‘αυτό είναι πολύπλοκοι, αλλά κυρίως σχετίζονται με την έλλειψη πόρων και πληροφόρησης.

Ο ίδιος τονίζει, δε, πως πολλοί γεωργοί που καλλιεργούν κακάο στη Δυτική Αφρική δεν έχουν την πολυτέλεια να φυτέψουν νέα δέντρα, ενώ επιχειρηματίες του χώρου δημιουργούν από την πλευρά τους μονοκαλλιεργητικές φυτείες με έντονη χημική δράση, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τη βιοποικιλότητα. Καθώς όμως οι συνθήκες στον πλανήτη γίνονται πιο ζεστές και ξηρές, αυτές οι υψηλής απόδοσης ποικιλίες κακάο μαραίνονται και γίνονται ευάλωτες σε ασθένειες και παράσιτα, με αποτέλεσμα πολλά από τα μικρά αγροκτήματα κακάο στη Δυτική Αφρική υποφέρουν από χαμηλή παραγωγικότητα.

Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα κατά τον κ. Πίρσον: Όταν ξεπεραστούν τα θέματα του κόστους και της γης, οι αγρότες φαίνονται περισσότερο πρόθυμοι να αναπτύξουν ανθεκτικό κακάο στη σκιά. Για παράδειγμα, όταν οι αγρότες λαμβάνουν βοήθεια για να αποκτήσουν το δικαίωμα εκμετάλλευσης της γης στην οποία εργάζονται, έχουν την ασφάλεια να βελτιώσουν τα δέντρα τους. Αυτό, μαζί με πρόσβαση στη χρηματοδότηση, σημαίνει ότι μπορούν να αντικαταστήσουν τα παλαιότερα δέντρα με πιο ανθεκτικά υβρίδια.

Άλλωστε, στα δάση – πέρα από κακαόδεντρα – ζουν και άνθρωποι οι οποίοι χρειάζονται τα δέντρα για φαγητό, ακόμη και για καταλύματα. Κατά τον κ. Πίρσον, πρέπει να σχεδιάσουμε ένα μέλλον όπου τα δάση μπορούν να χρησιμοποιούνται για να επωφελούνται εκείνοι οι οποίοι «βλέπουν» τα δέντρα ως σημαντικό παράγοντα της ζωής τους, χωρίς να βλάπτουν τον υπόλοιπο πλανήτη. Και στα δάση με κακαόδεντρα στη Δυτική Αφρική, όπου πληρούνται αυτές οι συνθήκες, τα φυτά και οι άνθρωποι ευημερούν.

Τα δέντρα είναι σημαντικά όπλα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά είναι επίσης ζωτικής σημασίας για 1,5 δισ. ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργητών κακάο. Απολαύστε λοιπόν τη σοκολάτα σας – με την προϋπόθεση ότι παράγεται και παρασκευάζεται με βιώσιμο τρόπο, καταλήγει ο κ. Πίρσον..

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.