Ριάντ: Οι χώρες του Κόλπου μπορούν να λύσουν μόνες τους την κρίση με το Κατάρ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας είπε την Τετάρτη ότι τα κράτη του Περσικού Κόλπου μπορούν να επιλύσουν μόνα τους την διαμάχη με το Κατάρ.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σημείωσε ότι συμφώνησε με τον Σαουδάραβα ομόλογό του ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή.

Οι δηλώσεις των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκαν μετά από συνάντηση που είχαν.

H Σαουδική Αραβία, η ηγετική δύναμη στον σουνιτικό κόσμο, ήταν η πρώτη χώρα που έκοψε την επικοινωνία του Κατάρ, ζητώντας από τη μικρή χώρα να διακόψει τις σχέσεις με την παλαιστινιακή Χαμάς και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου.

Το Ριάντ κατηγορεί το Κατάρ και για υποστήριξη «τρομοκρατικών ομάδων υποστηριζόμενων από το Ιράν», την άλλη περιφερειακή δύναμη στον Περσικό Κόλπο, τα συμφέροντα του οποίου είναι διαμετρικά αντίθετα από αυτά της Σαουδικής Αραβίας σε όλα τα ανοικτά μέτωπα της περιοχής: από τη Συρία μέχρι την Υεμένη.

Αίγυπτος, Υεμένη, Εμιράτα, Μπαχρέιν και Λιβύη αποφάσισαν επίσης να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σημείωσε ότι το Αμπού Ντάμπι και το Ριάντ επιθυμούν το Κατάρ «να αλλάξει τις πολιτικές του» και όχι «μια αλλαγή καθεστώτος» στη χώρα.

«Οι διαστάσεις της τρέχουσας κρίσης είναι αρκετά μεγάλο», επεσήμανε ο Ανουάρ Γκάργας.

Η κρίση αυτή όμως δεν έχει στόχο «την αλλαγή καθεστώτος» στο Κατάρ, αλλά αφορά την ανάγκη να υπάρξει «αλλαγή πολιτικής» στη Ντόχα, η οποία πρέπει να πάψει να συμπεριφέρεται ως «υπέρμαχος του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο Γκάργας κατήγγειλε «τη συσσώρευση εδώ και πολλά χρόνια της ανατρεπτικής πολιτικής του Κατάρ που υποστηρίζει τον εξτρεμισμό και τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

«Πλέον έχουμε φτάσει σε ένα αδιέξοδο στις προσπάθειές μας να πείσουμε το Κατάρ να αλλάξει κατεύθυνση», πρόσθεσε.

«Αυτό που λέμε στο Κατάρ είναι ότι είστε ένας γείτονας και πρέπει να σέβεστε τους κανόνες της κοινής ασφάλειας. Αν δεν τους σέβεστε, θα είστε μόνοι σας», κατέληξε ο Γκάργας.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν και του εξέφρασε την ανάγκη για ενότητα μεταξύ των χωρών του Κόλπου.

«Το μήνυμά του είναι ότι απαιτείται ενότητα στην περιοχή για την καταπολέμηση της εξτρεμιστικής ιδεολογίας και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Είναι σημαντικό ο Περσικός Κόλπος να είναι ενωμένος για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» είπε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο πρακτορείο Reuters.

Ο εμίρης του Κουβέιτ έφυγε από τη Σαουδική Αραβία μετά από σύντομη επίσκεψη που είχε ως στόχο τη διαμεσολάβηση για την επίλυση της κρίσης. Δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες για το αποτέλεσμα της επίσκεψης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.