Ρωσία: Στα ίχνη της «τηλεφωνικής τρομοκρατίας» οι αρχές

Το κύμα των απειλητικών τηλεφωνημάτων, το οποίο άρχισε στις 11 Σεπτεμβρίου σε όλη της επικράτεια της Ρωσίας, μέσω των οποίων γίνονται προειδοποιήσεις ότι έχουν τοποθετηθεί βόμβες ή εκρηκτικοί μηχανισμοί σε δημόσια κτήρια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια και εμπορικά κέντρα, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα οι αρχές ασφαλείας, οι οποίες εκκενώνουν τους δήθεν «στόχους», χωρίς ωστόσο να έχει επαληθευθεί καμία απειλή.

Το φαινόμενο το οποίο ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε χαρακτηρίσει «τηλεφωνική τρομοκρατία», άρχισε ήδη να προκαλεί αρκετά ερωτηματικά, ως προς την συχνότητα του και τις διαστάσεις που αποκτά. Τη Δευτέρα οι αρχές ασφαλείας της Μόσχας εκκένωσαν τα κτήρια στα οποία στεγάζονται οι διοικήσεις και διοικητικές υπηρεσίες σε διάφορες περιοχές της Μόσχας, όπου έσπευσαν για μία ακόμη φορά άνδρες της αστυνομίας με ειδικά εκπαιδευμένα στον εντοπισμό εκρηκτικών σκυλιά.

Το βράδυ της Κυριακής στην Μόσχα έγιναν παρόμοια απειλητικά τηλεφωνήματα σε οκτώ εμπορικά κέντρα με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν 8.000 άνθρωποι. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο πηγή στα σώματα ασφαλείας, μεταδίδει ότι κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου σε 14 περιφέρειες της Ρωσίας έγιναν περισσότερα από 80 απειλητικά τηλεφωνήματα σε εμπορικά κέντρα, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι.

Το κύμα των απειλητικών τηλεφωνημάτων, το οποίο άρχισε στις 11 Σεπτεμβρίου σε διάφορες ρωσικές πόλεις, βρέθηκε στο απόγειο του στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν μόνο στην Μόσχα έγιναν τηλεφωνήματα για 100 κτήρια.
Στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν εμφανισθεί διάφορες εκδοχές, όσον αφορά την προέλευση των απειλητικών αυτών τηλεφωνημάτων. Σύμφωνα με μία από τις εκδοχές αυτές, τα τηλεφωνήματα προέρχονται από την Ουκρανία, καθώς και το 2014 είχαν γίνει παρόμοια τηλεφωνήματα και πάλι από την Ουκρανία. Μία άλλη εκδοχή αποδίδει τα απειλητικά αυτά τηλεφωνήματα σε άτομα που έχουν διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.