Σκεπτικισμός στην Πολωνία για τη διαφαινόμενη νίκη Μακρόν και στις βουλευτικές

Η κυβέρνηση της Πολωνίας προειδοποίησε εναντίον της ανόδου του προστατευτισμού στην Ευρώπη, μετά τη νίκη του κόμματος του συνδυασμού «Η Δημοκρατία Μπροστά!», ο οποίος συνδέεται με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Ο κ. Μακρόν έχει καλέσει να καταρτιστεί μια «ατζέντα προστατευτισμού» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συμπεριλαμβάνει έναν νόμο για την «αγορά ευρωπαϊκών προϊόντων», καθώς και ρυθμίσεις ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας να πέσουν σε μη ευρωπαϊκά χέρια.

Ο Κόνραντ Σιμάνσκι, υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ότι οι κυβερνήσεις άλλων χωρών μελών της Ε.Ε. θα μπορούσαν να υιοθετήσουν μια στάση που ρέπει ακόμη περισσότερο στον προστατευτισμό για να υποστηρίξουν τον κ. Μακρόν.

«Η μελλοντική ανάπτυξη της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε. αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για εμάς», σημείωσε ο κ. Σιμάνσκι αναφερόμενος στην ατζέντα του προέδρου της Γαλλίας και της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι ανοικτή στις προτάσεις του Εμ. Μακρόν για τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών – μελών της Ε.Ε. και διεθνών εμπορικών τους εταίρων.

Ο κ. Σιμάνσκι επισήμανε ότι η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς για τις υπηρεσίες και την ψηφιακή οικονομία είναι ακόμη σε εξέλιξη και πρέπει να ολοκληρωθεί επειγόντως.

«Δεν θέλουμε να πληρώσουμε για τη νίκη του Μακρόν», ανέφερε ο Κ. Σιμάνσκι, αναφερόμενος στον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε χώρες της Ε.Ε. για το ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν την άνοδο του λαϊκισμού κάνοντας παραχωρήσεις στο πόσο ανοικτές θα είναι οι αγορές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.