Σκληρότερη στάση απέναντι στον εξτρεμισμό, προανήγγειλε η Τερέζα Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέσα Μέι έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ σήμερα το πρωί. EPA/WILL OLIVER

Την ταχύτητα με την οποία αντέδρασε η Αστυνομία, εντός 8 λεπτών από την πρώτη αναφορά για το τρομοκρατικό χτύπημα, εξήρε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, σε μήνυμά της μετά τη συνεδρίαση του ειδικού οργάνου για την ασφάλεια της χώρας.

Η πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα και ο κόσμος ολόκληρος αντιμετωπίζει ένα νέο είδος τρομοκρατίας, όπου ο ένας δράστης ουσιαστικά αντιγράφει τον άλλο, στον τρόπο δράσης. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα οργανωμένα χτυπήματα που απαιτούσαν πολύχρονη ενδεχομένως προετοιμασία ή συνεργασία μεταξύ δικτύων.

Αναγνώρισε ότι πρόκειται για το τρίτο χτύπημα σε διάστημα ενός μήνα, αλλά ενημέρωσε ότι οι Αρχές σταμάτησαν τουλάχιστον άλλα πέντε χτυπήματα.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να καταπολεμηθεί η ιδεολογία του μίσους, η οποία γεννά ακόμα περισσότερο μίσος και που διαστρεβλώνει μια ολόκληρη θρησκεία.

«Το κοινό στοιχείο των δραστών είναι ο ισλαμικός εξτρεμισμός. Είναι μια ιδεολογία που θεωρεί ότι οι δικές μας αξίες είναι ασύμβατες με το Ισλάμ. Αυτή είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις τις εποχής μας: να νικήσουμε τον εξτρεμισμό, πείθοντας τους πολίτες ότι οι δικές μας αξίες είναι καλύτερες» συνέχισε η πρωθυπουργός.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τις ζωές μας, όπως είναι. Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν» ξεκαθάρισε, απαριθμώντας στη συνέχεια αλλαγές σε επιχειρησιακό επίπεδο: η αντιτρομοκρατική μας στρατηγική πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις, οι Υπηρεσίες πρέπει να έχουν όλες τις εξουσίες που χρειάζονται. Πρέπει -«και θα το κάνουμε»- να εξετάσουμε και το θέμα των ποινών σε όσους καταδικάζονται για τρομοκρατία» τόνισε.

Σε αυτή τη χώρα υπάρχει μεγάλη ανοχή στον εξτρεμισμό, είπε η ίδια, ξεκαθαρίζοντας ότι σε αυτό θα μπει τέλος, ακόμα και αν απαιτηθεί μακρά και «ενοχλητική» συζήτηση.

Η Τερέζα Μέι αναφέρθηκε και πάλι -όπως και μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ- στην ανάγκη να μπει «τάξη» στον κυβερνο-χώρο, εκεί όπου ο εξτρεμισμός βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί.

Επανέλαβε μάλιστα την ανάγκη ενεργού εμπλοκής σε αυτό και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, μέσω Twitter, Facebook κλπ.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά την ερχόμενη Πέμπτη 8 Ιουνίου και ότι σε ένδειξη σεβασμού η προεκλογική εκστρατεία αναστέλλεται μόνο για την Κυριακή.

Πηγή: in.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.