Συμφωνία της ΕΕ για 8ο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία – Τι περιλαμβάνει

Νέο πακέτο κυρώσεων συμφώνησαν να επιβάλλουν κατά της Ρωσίας οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία της ΕΕ.

«Οι πρεσβευτές έφθασαν σε πολιτική συμφωνία επί νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε μία ισχυρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παράνομη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τον Βλαντιμίρ Πούτιν», ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία της ΕΕ μέσω Twitter.

Ειδικότερα, τα πρόσωπα και οι οργανισμοί που θα πληγούν από το νέο πακέτο κυρώσεων θα γίνουν γνωστά από αύριο (6.10.2022), καθώς θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, που σημαίνει ότι έτσι θα τεθούν σε ισχύ.

Σημειώνεται ότι αυτό είναι το όγδοο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, από την εισβολή στης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Το νέο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • Απαγόρευση θαλάσσιας μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου σε τρίτες χώρες πάνω από το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου και απαγόρευση σε συναφείς υπηρεσίες.
  • Εκτεταμένη απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων – προϊόντων χάλυβα, ξυλοπολτού, χαρτιού, μηχανημάτων και συσκευών, χημικών, πλαστικών, τσιγάρων κ.λ.π.
  • Απαγόρευση παροχής πληροφορικών (ΙΤ), μηχανικών και νομικών υπηρεσιών σε ρωσικές οντότητες και περαιτέρω απαγόρευση εξαγωγών προϊόντων τεχνολογίας.
  • Επέκταση των κυρώσεων σε Χερσώνα και Ζαπορίζια, νέα κριτήρια για την παράκαμψή τους και νέες καταχωρήσεις στη λίστα των πληγέντων.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αποφασισμένοι να κάνουμε τη Ρωσία να πληρώνει

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώνει», τονίζει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρετίζοντας τη συμφωνία για το όγδοο πακέτο κυρώσεων.

«Χαιρετίζω τη σημερινή συμφωνία των κρατών μελών για την όγδοοη δέσμη κυρώσεων.

Προχωρήσαμε γρήγορα και αποφασιστικά. Ποτέ δεν θα δεχθούμε τα πλαστά δημοψηφίσματα του Πούτιν ούτε κανενός είδους προσάρτηση στην Ουκρανία. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώνει», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.