Το Brexit φέρνει τις ισχυρότερες πιέσεις από το 2012 για τη βρετανική οικονομία

Η αβεβαιότητα για τη μορφή, που θα λάβει το Brexit και την επόμενη ημέρα των σχέσεων με την Ε.Ε. ενέτεινε την πίεση στη βρετανική οικονομία τους τελευταίους μήνες του 2018. Η περασμένη χρονιά συνολικά ήταν η χειρότερη από το 2012 και η εφετινή, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, θα είναι η πιο επώδυνη από το 2009, καθώς οι επιχειρήσεις παγώνουν ή και βάζουν μαχαίρι στα επενδυτικά τους σχέδια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η Βρετανία αναπτύχθηκε με ρυθμούς μόλις 0,2% το διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν και είχε αναπτυχθεί 0,6%. Μάλιστα το Δεκέμβριο το ΑΕΠ παρουσίασε συρρίκνωση 0,4%- τη μεγαλύτερη από το 2016. Σε ετήσια βάση το βρετανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 1,3% το τέταρτο τρίμηνο.

Οι επιχειρήσεις έκοψαν τις επενδύσεις για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο, στο μακροβιότερο αρνητικό σερί από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Συνολικά το 2018 η βρετανική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη 1,4%, ενώ φέτος υπολογίζεται ότι θα κατεβάσει ταχύτητα στο 1,2%. Στον απόηχο των στοιχείων η στερλίνα υποτιμάται 0,3% στα 1,2909 δολάρια. Η Commerzbank έχει προειδοποιήσει για βουτιά της τάξης του 20% σε περίπτωση no deal, ενώ άλλοι αναλυτές κάνουν λόγο για υποτίμηση 5% με 10%.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.