Τουρκία: Aνοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης της συμφωνίας για τους S-400

Η Άγκυρα ενδέχεται να ακυρώσει την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Μόσχα για την από κοινού κατασκευή των εν λόγω συστημάτων. Την δήλωσε αυτή έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Akşam.

«Δεν είχαμε καμία επίσημη άρνηση επί του θέματος. Ο Πούτιν ο ίδιος μας είχε πει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην από κοινού κατασκευή. (…) Όμως, αν η Ρωσία αντιμετωπίσει το θέμα αρνητικά, θα μπορούμε να συνάψουμε τότε συμφωνία με άλλη χώρα» δηλώνει ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξη του, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Πρέπει να τους αγοράσουμε επειγόντως (τους S-400), διότι είναι αναγκαίοι. Πρέπει να υπερασπίσουμε τον εναέριο μας χώρο. Ωστόσο , εάν οι χώρες που διάκεινται αρνητικά έναντι της Ρωσίας δεν θέλουν να αγοράσει η Τουρκία του S-400, πρέπει να μας παρουσιάσουν την δική τους πρόταση».

Στις 12 Σεπτεμβρίου ο τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα υπέγραψε με την Μόσχα συμφωνία για την αγορά των ίδιων συστημάτων όπως και ότι κατέθεσε την σχετική προκαταβολή. Στην συνέχεια την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία είχε επιβεβαιώσει ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου αρμόδιος για ζητήματα τεχνολογικής και στρατιωτικής συνεργασίας Βλαντίμιρ Κόζιν, ο οποίος ωστόσο είχε υπογραμμίσει ότι ‘το ζήτημα της μεταβίβασης τεχνολογίας που απαιτείται για την κατασκευή των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 δεν συζητείται».

H Τουρκία δεν έχει ενημερώσει το ΝΑΤΟ για τις λεπτομέρειες της αγοράς των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, είχε δηλώσει στο πρακτορείο TASS στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας

«Στην παρούσα φάση ούτε ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν χρησιμοποιεί τους S-400. Το ΝΑΤΟ δεν το ενημέρωσαν για τις λεπτομέρειες της αγοράς» είπε ο εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει από την Ρωσία συστήματα S-400.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας υπογράμμισε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ λαμβάνουν αυτοτελώς αποφάσεις για τους εξοπλισμούς που θα αγοράσουν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.