Τουσκ: Έπεσαν οι τόνοι, αλλά δύσκολο να υπάρξει ομοφωνία για τις ποσοστώσεις

Η συζήτηση για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην υποδοχή προσφύγων από τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βοήθησε να πέσουν οι τόνοι και θα συνεχιστεί, ωστόσο είναι δύσκολο να υπάρξει ομοφωνία στο ζήτημα, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

«Έκανα δύο βασικές ερωτήσεις στους ηγέτες: η μία αφορούσε ένα πιθανό οικονομικό εργαλείο για την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ε.Ε. Η άλλη τον μηχανισμό του Δουβλίνου και τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Στο πρώτο έλαβα θετική απάντηση από τους ηγέτες και θα εξεταστεί σε επόμενη σύνοδο. Στο δεύτερο, βοήθησε να πέσουν οι τόνοι, ωστόσο η ομοφωνία για το θέμα είναι δύσκολη», είπε ο κ. Τουσκ.

«Η συζήτηση για το θέμα των ποσοστώσεων δεν έχει κλείσει, θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση μέχρι τον Ιούνιο», πρόσθεσε ακόμη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναφέρθηκε δε στη συζήτηση για την ενδυνάμωση της Ευρωζώνης και τη σκέψη για μετεξέλιξη του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Για το Brexit, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι δεν θα ήταν δυνατή η έναρξη του β’ γύρου των διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς την ενότητά των «27» και την εργασία του διαπραγματευτή της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά και της πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.