Τραμπ: Νίκη για την εθνική ασφάλεια η εφαρμογή της ταξιδιωτικής απαγόρευσης

Νίκη για την εθνική ασφάλεια χαρακτήρισε την έστω και μερική εφαρμογή της ταξιδιωτικής απαγόρευσης για πολίτες έξι χωρών με κατά κύριο λόγο μουσουλμανικό πληθυσμό ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση τίθεται μερικώς σε ισχύ, μέχρι την εξέταση της ουσίας της υπόθεσης από το ίδιο, τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ, απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ για πολίτες των έξι χωρών (Ιράν, Συρία, Λιβύη, Υεμένη, Σομαλία, Σουδάν) για 90 ημέρες, ενώ για 120 ημέρες απαγορεύεται η είσοδος σε πρόσφυγες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει η απαγόρευση να τεθεί σε ισχύ για όσους εκ των πολιτών των έξι χωρών δεν έχουν κάποια σχέση «καλής πίστης» με κάποιον μόνιμο κάτοικο των ΗΠΑ.

Οι δικαστές Κλάρενς Τόμας, Σάμιουλ Αλίτο και Νιλ Γκόρτσατς έθεσαν αστερίσκο στην απόφαση, σημειώνοντας ότι η γνώμη τους ήταν να τεθεί η απαγόρευση αμέσως σε πλήρη ισχύ.

Το διάταγμα Τραμπ είχε επικριθεί ως ρατσιστικό κατά των μουσουλμάνων και είχε προκαλέσει διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε αεροδρόμια, όταν είχε τεθεί – για λίγες ώρες – σε εφαρμογή, πριν ανακληθεί με απόφαση ομοσπονδιακών δικαστηρίων, προ μηνών.

Στην πρώτη μορφή του, πλην των έξι χωρών, το διάταγμα περιελάμβανε και το Ιράκ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.