Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα απαντήσει στις αμερικανικές κυρώσεις

Η Τουρκία θα απαντήσει σε ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως όλες οι απειλές και οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας είναι απαράδεκτες.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως η Τουρκία αναμένει από το αμερικανικό Κογκρέσο να υπαναχωρήσει από την «ζημιογόνο προσέγγισή του» και πρόσθεσε πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον βρίσκονται σε κρίσιμη φάση.

Τη διαπίστωση του αυτή ο Τούρκος υπουργός θα μεταφέρει στην αμερικανική αντιπροσωπεία υπό τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς που πρόκειται να επισκεφθεί την Άγκυρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Αμερικανού αντιπροέδρου, ο Πενς είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας, στην οποία περιλαμβάνονται επίσης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν και ο ειδικός απεσταλμένος για τη Συρια Τζέιμς Τζέφρι.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι δεν θα συνατήσει κανέναν από την αμερικανική αντιπροσωπεία, παρά μόνον τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ. Νωρίτερα είχε απορρίψει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός που απαίτησε ο Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία τους.

Πέραν των αμερικανικών κυρώσεων, χθες Αμερικανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος της τουρκικής τράπεζας Halkbank για την εμπλοκή της σε «κύκλωμα» που επέτρεψε στο Ιράν να παρακάμπτει τις αμερικανικές κυρώσεις. Τούρκος διπλωμάτης στην Ουάσιγκτον χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της εισαγγελίας άλλο ένα βήμα που δεν θα συμβάλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας διεξάγουν συνομιλίες για την υπόθεση της Halkbank για πάνω από έναν χρόνο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.