Τζόνσον: Το ιρλανδικό ανήκει στη β’ φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τις Βρυξέλλες να περάσουν στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Βrexit προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα των ιρλανδικών συνόρων.

«Τα θέματα που σχετίζονται με τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας συνδέονται πνευματικά και στενά με θέματα της τελωνειακής ένωσης, της ενιαίας αγοράς» και άρα ανήκουν στη δεύτερη φάση των συνομιλιών, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξη Τύπου στο Δουβλίνο.

«Πιστεύω λογικά ότι είναι καιρός να περάσουμε στη δεύτερη φάση» των συνομιλιών αυτών, που αφορά τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Ιρλανδός ομόλογός του είπε επίσης ότι επιθυμεί να περάσουν στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας όμως ότι χρειάζονται διευκρινίσεις για τα σύνορα και την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία, της οποίας το Λονδίνο και το Δουβλίνο είναι εγγυητές.

Ο Σάιμον Κόβενι εκτίμησε ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε ένα χρόνο για το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Βρετανία, λέγοντας παράλληλα ότι «θα χρειαστούν κάποια χρόνια για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες». «Νομίζω πως βρισκόμαστε πιο κοντά σε ένα χρονοδιάγραμμα τεσσάρων έως πέντε χρόνων αντί δύο», κατέληξε.

Το θέμα των συνεπειών του Brexit για την Ιρλανδία είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων των Βρυξελλών υπό την οπτική του κλεισίματος της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.