Βενεζουέλα: Η Αντιπολίτευση στους δρόμους μετά το λουκέτο Μαδούρο στη Βουλή

Η απόφαση της κυβέρνησης Μαδούρο -μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου που ελέγχει- να κλείσει τη Βουλή που δεν ελέγχει, προκάλεσε σάλο στην Αντιπολίτευση, η οποία ετοιμάζει κινητοποιήσεις.

Το συνταγματικό πραξικόπημα καταδίκασε και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS).

Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής που πλέον δεν λειτουργεί δήλωσε ότι οι κινήσεις θα αποφασιστούν σταδιακά: «Δεν θα θέλαμε η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει από την πρώτη στιγμή που κατασταλτικούς μηχανισμούς. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε τη στιγμή που πρέπει να γίνει σε όλη τη χώρα και μαζί με τους πολίτες» είπε ο Χούλιο Μπόρχες.

Η Αντιπολίτευση -γνωστή ως Δημοκρατική Ενότητα (UD)- θα δώσει συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή στο Καράκας.

Πάντως σε αρκετά σημεία της πρωτεύουσας υπήρξαν ήδη μικρές συγκεντρώσεις, όπως μεταδίδουν τα ισπανόφωνα ΜΜΕ. Συγκέντρωση με παρουσία βουλευτών της Αντιπολίτευσης έγινε και έξω από την έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Πρέπει να διαδηλώσουμε, να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας. Έρχονται δύσκολες μέρες για τη Βενεζουέλα» δήλωσε σε κανάλι βουλευτής.

Στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2015, η Αντιπολίτευση πήρε την πλειοψηφία των 2/3 των εδρών της Βουλής, γεγονός που της έδινε αυξημένες αρμοδιότητες: το δικαίωμα να διορίζει ή να παύει Αρχές σε όργανα όπως το Ανώτατο Δικαστήριο ή η Εκλογική Επιτροπή, να προκηρύσσει δημοψηφίσματα ή να ψηφίζει νομοθεσία σε πολιτικά και οικονομικά ζητήματα.

Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2016 η Βουλή ψήφισε νόμο για να χορηγηθεί αμνηστία στους πολιτικούς αντιπάλους του Μαδούρο. Ο νόμος αφορούσε πρόσωπα που μπήκαν στη φυλακή μετά την πολύνεκρη εξέγερση του 2014.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έστειλε το νόμο στο φιλικό Ανώτατο Δικαστήριο για να τον μπλοκάρει.

Αντίστοιχο μπλόκο -μέσω νομικών και διαδικαστικών εμποδίων- έβαλε η Εκλογική Επιτροπή στην απόπειρα της Αντιπολίτευσης να συγκεντρώσει υπογραφές, ώστε να γίνει δημοψήφισμα για την απομάκρυνση του προέδρου από την εξουσία.

Το δημοψήφισμα δεν έχει ακυρωθεί, αλλά η Εκλογική Επιτροπή επαληθεύει με αργούς ρυθμούς τις υπογραφές που έχει συλλέξει η Αντιπολίτευση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.