Βερολίνο: Ουδέν σχόλιο για τη γνωμοδότηση της γερμανικής Βουλής περί τουρκολιβυκού μνημονίου

Τις φωτιές που «άναψε» η γερμανική Βουλή προσπαθεί να σβήσει το Βερολίνο, αποφεύγοντας να σχολιάσει την γνωμοδότηση των Επιστημονικών Υπηρεσιών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία το μνημόνιο που έχουν υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης σχετικά με τη δικαιοδοσία των θαλασσίων ζωνών συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Τόνισε ωστόσο ότι η γνωμοδότηση συμφωνεί με τα σχετικά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία «αντιπροσωπεύει πλήρως» και το Βερολίνο.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΜΠΕ, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ, η οποία απάντησε σε ερωτήσεις του Πρακτορείου, παρέπεμψε στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2019, όπου, όπως είπε, έχει καταγραφεί ότι «η συμφωνία μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να προκαλεί νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες». Αυτή είναι η θέση «στην οποία βεβαίως συμβάλαμε και η οποία μας αντιπροσωπεύει πλήρως και στην οποία προσχωρούμε», συνέχισε η κυρία Άντεμπαργια να τονίσει ότι τα αποσπάσματα της γνωμοδότησης του Κοινοβουλίου που έχουν δημοσιοποιηθεί συμφωνούν με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κληθείσα να απαντήσει εάν και με ποιον τρόπο μπορεί η γνωμοδότηση να επηρεάσει την διαδικασία ειρήνευσης που αποφασίστηκε στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου και η διαδικασία παρακολούθησης, η οποία ξεκινάει τώρα, έχουν ως στόχο την ειρήνη στην Λιβύη και τελούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. «Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη αλλά σαφή θεματολογία, η οποία προβλέπεται από αυτή την διαδικασία και για αυτό επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε αυτό. Γνωρίζουμε βεβαίως ότι πολλά κράτη είναι σημαντικοί εταίροι σε αυτό, αλλά σε αυτές τις συνομιλίες της παρακολούθησης (Follow up) συζητούμε με τους εταίρους όσα σχετίζονται με την Λιβύη. Παρά ταύτα λαμβάνουμε βεβαίως υπόψη την διένεξη για αυτή την συμφωνία και έχουμε μια πολύ σαφή θέση, την οποία εκφράσαμε δημοσίως πολλές φορές. Το επίκεντρο στην Διαδικασία του Βερολίνου όμως είναι άλλο», τόνισε.

Από την πλευρά της Καγκελαρίας, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, ερωτηθείσα εάν η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επρόκειτο να θέσει το ζήτημα στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την παρουσία της σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, δεν θέλησε να προκαταλάβει το περιεχόμενο των συνομιλιών και παρέπεμψε στην συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει. Σημείωσε πάντως ότι η Λιβύη θα αποτελούσε σίγουρα αντικείμενο των συνομιλιών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα του Ερντογάν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για στήριξη της Τουρκίας στην στρατιωτική επιχείρηση στην Λιβύη, η κυρία Άντεμπαρ αναφέρθηκε στο κοινό ανακοινωθέν της Διάσκεψης του Βερολίνου, όπου επισημαίνεται: «Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός που έχουμε αυτή την στιγμή και του πώς θα μετατραπεί σε μια εκεχειρία και ταυτόχρονα εργαζόμαστε προκειμένου να επιβάλουμε το εμπάργκο όπλων». Μέσω αυτού, συνέχισε η εκπρόσωπος, «βλέπετε ότι επί της αρχής -και αυτό αφορά όλα τα μέρη τα οποία εμπλέκονται με οποιονδήποτε τροπο στην Λιβύη – επιθυμούμε να σιγήσουν τα όπλα, να μην υπάρξει περαιτέρω όξυνση και να μπούμε σε μια πολιτική διαδικασία. Αυτός είναι ο στόχος μας και πάνω σε αυτόν εργαζόμαστε».

Ο Ερντογάν προειδοποιεί τη Μέρκελ για λιβυκό χάος και τρομοκρατία στη Μεσόγειο

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τόνισε την αναγκαιότητα της «επιτάχυνσης της ειρηνευτικής διαδικασίας» στη Λιβύη, προκειμένου να μην επεκταθεί το «λιβυκό χάος» στη Μεσόγειο και κερδίσει ξανά έδαφος η τρομοκρατία, κατά τη συνάντησή του σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

«Το χάος που κυριαρχεί στην Λιβύη κινδυνεύει να έχει συνέπειες σε ολόκληρη την Μεσόγειο, εάν δεν επιβληθεί ηρεμία το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ερντογάν εγκανιάζοντας το νέο γερμανοτουρκικό πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη μαζί με την Άγκελα Μέρκελ.

«Πρέπει να επιταχύνουμε την επίλυση, εάν δεν θέλουμε να σηκώσουν κεφάλι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα», απείλησε ο Ερντογάν, μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της γνωμάτευσης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Γερμανικής Βουλής – έκτασης 18 σελίδων – που αποφαίνεται ότι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει τη Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης.

«Στόχος μας είναι να βάλουμε τέλος στην κρίση», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «η Τουρκία θα επιδείξη αλληλεγγύη στους Λίβυους αδελφούς και αδελφές». Σε κάθε περίπτωση, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του θα σεβαστεί τα βήματα τα οποία έγιναν στο Βερολίνο, στις 19 Ιανουαρίου.

Μέρκελ και Ερντογάν θα έχουν επίσης συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών το απόγευμα. Εκτός της Λιβύης, η κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες την ώρα που η επίθεση του καθεστώτος της Δαμασκού κατά της επαρχίας του Ιντλιμπ έχει προκαλέσει την έξοδο δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της εμπόλεμης περιοχής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.