Βουλγαρία: Ανακοινώθηκε η σύνθεση της κυβέρνησης Κεντροδεξιάς – Ακροδεξιάς

Ο επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος GERB Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος διορίστηκε πρωθυπουργός της Βουλγαρίας για τρίτη φορά, περιέλαβε δύο ηγέτες της Ακροδεξιάς στην κυβέρνησή του, σχηματίζοντας έναν συνασπισμό χωρίς προηγούμενο ο οποίος αναμένεται την Πέμπτη να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Έπειτα από πολλές εβδομάδες διαπραγματεύσεων, οι οποίες ακολούθησαν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 26 Μαρτίου, δύο από τους τρεις ηγέτες του εθνικιστικού συνασπισμού Ενωμένοι Πατριώτες εξασφάλισαν θέσεις αντιπροέδρων της κυβέρνησης.

Ο ένας από αυτούς, ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, που θεωρείται ο πιο μετριοπαθής από τα ηγετικά στελέχη της Ακροδεξιάς, θα αναλάβει το υπουργείο Άμυνας. Ο Βαλέρι Σιμεόνοφ, χωρίς χαρτοφυλάκιο, θα είναι υπεύθυνος για την οικονομική και δημογραφική πολιτική.

Στο υπουργικό συμβούλιο, που αποτελείται από 18 μέλη, το μέτωπο Ενωμένοι Πατριώτες εξασφαλίζει άλλα δύο υπουργεία, εκείνα του Περιβάλλοντος και της Οικονομίας, οι κάτοχοι των οποίων είναι ωστόσο πιο γνωστοί ως τεχνοκράτες παρά ως εθνικιστές.

Οι Ενωμένοι Πατριώτες αναγκάστηκαν να ταχθούν διακηρυκτικά υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και έχουν μετριάσει τη ρητορική τους κατά των Ρομά και της τουρκικής μειονότητας, παραμένοντας ωστόσο αντίθετοι στην υποδοχή μεταναστών. Ένα από τα τρία ακροδεξιά κόμματα που τους αποτελούν, το Ατάκα (Επίθεση) είναι ανοικτά φιλορωσικό.

Ηγέτης του Βουλγαρικού Εθνικού Κινήματος (VMRO), του πιο παλαιού βουλγαρικού εθνικιστικού κόμματος, ο μελλοντικός υπουργός Άμυνας εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αισθάνεται «κοντά στην πολιτική του Ούγγρου πρωθυπουργού Όρμπαν γιατί υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ουγγαρίας στο εσωτερικό της Ε.Ε.».

Η συμμετοχή για πρώτη φορά στην κυβέρνηση των εθνικιστών, που ήρθαν τρίτοι στις βουλευτικές εκλογές, θα διασφαλίσει στον Μπόικο Μπορίσοφ κοινοβουλευτική πλειοψηφία 122 βουλευτών σε σύνολο 240. Η κυβέρνηση θα μπορεί επίσης να υπολογίζει στην υποστήριξη του λαϊκιστικού κεντρώου σχηματισμού Volya (12 έδρες) και, πιο περιστασιακά, του κεντροαριστερού – φιλελεύθερου κόμματος της τουρκικής μειονότητας MDL (26 έδρες).

Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Εκατερίνα Ζαχαρίεβα τίθεται επικεφαλής της διπλωματίας, αλλά θα είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπεύθυνη για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, ένα κρίσιμο διακύβευμα σε μία χώρα που υπονομεύεται από τη διαφθορά και όπου οι βαθιές αλλαγές που απαιτούν οι Βρυξέλλες αργούν να υλοποιηθούν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.