Βρετανία: Πιο φτωχοί οι εργαζόμενοι δέκα χρόνια μετά την κρίση

Τον αντίκτυπο της χρηματοπιστωτικής κρίσης στα εισοδήματα των Βρετανών εργαζομένων επιχείρησε να μετρήσει το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Σπουδών (IFS), για λογαριασμό του BBC. Από την έρευνά του αποκαλύπτεται ότι δέκα χρόνια μετά την κρίση ο πραγματικός μισθός είναι 3% χαμηλότερος και οι ετήσιες απώλειες ανέρχονται στις 800 στερλίνες (900 ευρώ).

Το πλήγμα είναι μεγαλύτερο για τους εργαζομένους ηλικίας 30 έως 39 ετών, οι οποίοι σήμερα έχουν ετήσιες απολαβές χαμηλότερες κατά 2.100 στερλίνες σε σχέση με την αντίστοιχη ηλιακιακή ομάδα το 2008. Πρόκειται για πτώση 7,2%.

Για τους εικοσάρηδες η πτώση είναι 5%, ενώ για εκείνους άνω των 60 ετών μόλις 0,7% ή 130 στερλίνες ετησίως.

Ο Πολ Τζόνσον, διευθυντής του IFS, εξηγεί πως οι νέοι επλήγησαν σε μεγαλύτερο βαθμό, πιθανότατα γιατί ήταν πολύ πιο εύκολο για τις εταιρείες να μειώσουν τους μισθούς των νεοπροσλαμβανόμενων από ό,τι παλαιών στελεχών.

Σημειώνεται πώς όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση ο μέσος ετήσιος μισθός στη Βρετανία ήταν 24.100 στερλίνες, ενώ το 2017 είχε υποχωρήσει στις 23.300 στερλίνες.

Το IFS στην έκθεσή του κάνει επίσης λόγο για «άνευ προηγουμένου» περικοπές των δημοσίων δαπανών από την κυβέρνηση την περίοδο 2010-2015.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.