Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από τον νέο κοροναϊό

Ολοένα και βαρύτερος καθίσταται ο απολογισμός της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός στην Κίνα, εντείνοντας το κλίμα ανησυχίας για την εξάπλωσή του. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας οι νεκροί ανέρχονται σε 106 και τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 1.300.

Οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι στην κεντρική Κίνα, όπου ξέσπασε η επιδημία, έκαναν λόγο για 24 νέους θανάτους και 1.291 κρούσματα, εξέλιξη που σημαίνει ότι ο αριθμός των ασθενών που έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό ανέρχεται σε πάνω από 4.000 σε όλη την κινεζική επικράτεια.

Οι αρχές της Κίνας αποφάσισαν να αναβάλουν επ’ αόριστον την έναρξη του εαρινού εξαμήνου σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα – σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, πανεπιστήμια και άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα – ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας.

Όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Παιδείας, καθώς οι μαθητές και οι φοιτητές βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διακοπές, με την ευκαιρία του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους, η ημερομηνία επανέναρξης των μαθημάτων θα οριστεί από τις αρχές ανάλογα με την τοποθεσία όπου βρίσκεται κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα καλούνται να «αναβάλλουν την έναρξη του εαρινού εξαμήνου με τον προσήκοντα τρόπο» και οι φοιτητές που θα επιστρέψουν μετά τις διακοπές «δεν πρέπει να επιστρέψουν πρόωρα στα [εκπαιδευτικά] ιδρύματά τους χωρίς άδεια», τονίζεται στην ανακοίνωση. Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία επανέναρξης των βρεφονηπιακών σταθμών, των σχολείων και των δευτεροβάθμιων ιδρυμάτων, αυτή «θα προσδιοριστεί από τις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές», σε συντονισμό με την κεντρική κυβέρνηση, προστίθεται στην εγκύκλιο.

Η Εθνική Αρχή Μετανάστευσης της Κίνας προέτρεψε από την πλευρά της σήμερα μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης WeChat τους πολίτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναβάλουν ταξίδια που προγραμματίζουν στο εξωτερικό, γενικά να μειώσουν τις διασυνοριακές μετακινήσεις για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

Διαβεβαιώσεις στον ΟΗΕ για αντιμετώπιση της επιδημίας

Η Κίνα «έχει την πλήρη δυνατότητα» και την «πίστη» ότι μπορεί να νικήσει «τη μάχη εναντίον της επιδημίας» ιογενούς πνευμονίας που αντιμετωπίζει, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα

Ο Κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Τζανγκ Τζουν διαβεβαίωσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ότι η Κίνα «έχει την πλήρη δυνατότητα» και την «πίστη» ότι μπορεί να νικήσει «τη μάχη εναντίον της επιδημίας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η κινεζική μόνιμη αντιπροσωπεία, στη διάρκεια συνάντησης των Τζανγκ Τζουν και Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του Οργανισμού, ο Κινέζος διπλωμάτης αναγνώρισε ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη με μια «κρίσιμη στιγμή», εκθέτοντας στον γ.γ. την κατάσταση και τα μέσα που έχει επιστρατεύσει για να αντιμετωπίσει τον νέο κοροναϊό.

Η Κίνα «συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα με ανοικτό πνεύμα, με διαφάνεια και επιστημονικό συντονισμό», διαβεβαίωσε. Με «συναίσθηση της ευθύνης της, η Κίνα δεν φείδεται καμιάς προσπάθειας για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού και να σώσει ζωές», πρόσθεσε ο Τζανγκ.

Όπως αναφέρεται στην κινεζική ανακοίνωση, ο Γκουτέρες σχολίασε ότι ο ΟΗΕ έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της Κίνας θα θέσει υπό έλεγχο την επιδημία και είναι έτοιμος να προσφέρει όποια υποστήριξη και βοήθεια χρειαστεί».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.