Υπάρχουν (και) καλά νέα για τον Covid-19;

Φωτογραφία αρχείου

Όταν ξέσπασε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην Ιταλία, τον περασμένο Φεβρουάριο, οι γιατροί εκεί είχαν τέτοια μαύρα μεσάνυχτα για τον τρόπο αντιμετώπισης του ιού που έφτασαν σε σημείο να ζητήσουν από φίλους στην Κίνα να τους μεταφράσουν από τα μανδαρινικά ιατρικές οδηγίες για την κλινική αντιμετώπιση των ασθενών που είχαν βρει στο διαδίκτυο.

«Υπήρχαν τα πάντα σε αυτές τις οδηγίες, ακόμα και οδηγίες για την παραδοσιακή κινεζική ιατρική» θυμάται ο Μάρκο Ρίτζι, επικεφαλής της πτέρυγας για τον κορωνοϊό στο νοσοκομείο Papa Giovanni XXIII του Μπεργκάμου, της ιταλικής πόλης του βορρά που χτυπήθηκε βαριά από την πανδημία. «Τώρα έχουμε επιλογές» προσθέτει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι γιατροί στην Ευρώπη πιστεύουν πως η πρόοδος που έχει γίνει στη θεραπεία ατόμων θετικών στον Covid-19, συμβάλλει στη μείωση των θανάτων μεταξύ των πιο ευάλωτων κατηγοριών ασθενών. Πράγμα που δημιουργεί ελπίδες, αν αναλογιστούμε ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν εξάρσεις του ιού.

Με βάση την επιστημονική έρευνα η οποία συνδυάζεται με την κλινική εμπειρία από χώρες που επλήγησαν βαριά, όπως η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθείται μία θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη και αντιπηκτικά. Η θεραπεία αυτή, ωστόσο, σύμφωνα μάλιστα με τους γιατρούς, είναι αποδοτική σε ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία αλλά λιγότερο αποδοτική σε όσους είναι διασωληνωμένοι στην εντατική.

Το ευτυχές είναι ότι τα περισσότερα κρούσματα παρουσιάζουν ελαφρά συμπτωματολογία και δεν απαιτείται νοσηλεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο κορωνοϊός αντιμετωπίζεται με απομόνωση στο σπίτι, ανάπαυση, πολλά υγρά και κοινά παυσίπονα. Στην Ευρώπη όμως, σημειώνει η WSJ, περίπου το ένα τρίτο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καταλήγει στο νοσοκομείο (σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων).

Σε ανάλυση διάφορων ερευνών ανά τον κόσμο που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, διαπιστώθηκε πως έχει μειωθεί το ποσοστό των ασθενών που κατέληξαν ενώ ήταν στην εντατική θεραπεία. Τέλη Μαΐου αυτό το ποσοστό έπεσε στο 42% από 60% που ήταν το Μάρτιο. Να σημειωθεί επίσης ότι, σύμφωνα με την ανάλυση, τα ποσοστά θνητότητας κινούνται σε παρόμοια επίπεδα στην Ευρώπη, την Ασία και την Βόρεια Αμερική.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι σημαντική, δεν οφείλεται όμως μόνο σε αυτήν η βελτίωση στο ποσοστό θνητότητας, σημειώνουν οι ειδικοί, καθώς σημαντικός παράγοντας επίσης είναι ο μικρότερος αριθμός των ατόμων που μολύνεται – συγκριτικά με όσους μολύνθηκαν στην κορύφωση της πανδημίας- καθώς το γεγονός πως πλέον μολύνονται περισσότερο νεαρότερες ηλικίες. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ακόμη το γεγονός ότι τα συστήματα υγείας είναι καλύτερα προετοιμασμένα σε αυτή τη φάση και δεν στρεσάρονται.

Το τελευταίο διάστημα έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις του ιού σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές, με χαρακτηριστικότερες τις βαλκανικές χώρες και την Καταλονία της Ισπανίας. Για αυτές τις περιοχές αρκετές χώρες είτε έχουν κλείσει τα σύνορά τους, είτε ζητούν αρνητικό τεστ για την είσοδο σε άλλη χώρα είτε έχουν εκδώσει έκτακτες ταξιδιωτικές οδηγίες. Να σημειωθεί πωςη Κύπρος υποβάθμισε την Ελλάδα στην ταξιδιωτική κατηγορία Β, απόφαση που πάρθηκε μετά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες από ταξιδιώτες που επέστρεψαν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας,

Οι νέες εστίες κρουσμάτων και οι εξάρσεις του ιού καλλιεργούν φοβίες για δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη.

Μπροστά όμως σε αυτό το ενδεχόμενο, οι γιατροί πιστεύουν πως είναι καλύτερα προετοιμασμένοι. Βασικά γνωρίζουν πλέον πως ο νέος κορωνοϊός δεν πρόκειται απλώς μια ασθένεια του αναπνευστικού αλλά ότι μπορεί δυνητικά να επηρεάσει τα καρδιαγγειακά και νευρικά συστήματα, για παράδειγμα.

Οι γιατροί όσο η πανδημία έπληττε όλο και περισσότερο κόσμο επικεντρώθηκαν στην θεραπεία των σοβαρών συμπτωμάτων του ιού, αυτών δηλαδή που μπορούν να στοιχίσουν σε κάποιον ασθενή τη ζωή. Με την έρευνα, την παρατήρηση και την εμπειρία που αποκτήθηκε στην πράξη, οι γιατροί κατάφεραν να βελτιώσουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους ασθενείς που πάσχουν από κορωνοϊό φτιάχνοντας τελικά ένα μοτίβο με τους βασικούς κινδύνους που πρέπει να προσέξουν όσον αφορά τα σοβαρά συμπτώματα της ασθένειας. Πρώτη κίνηση είναι η παροχή οξυγόνου, δεύτερη ο περιορισμός του κινδύνου από τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, τρίτη η αντιμετώπιση της φλεγμονής που επηρεάζει όργανα και ιστούς. Τέλος, κάποιοι ασθενείς χρειάζονται επίσης θεραπεία για νεφρική ανεπάρκεια.

Στην Ιταλία για πρώτη φορά παρατήρησαν τις καρδιαγγειακές επιπλοκές και εκεί ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν αντιπηκτικά για τους θρόμβους του αίματος, κάτι που στη συνέχεια εδραιώθηκε στη θεραπεία των ασθενών στην Ευρώπη.

Στο έργο της ιατρικής κοινότητας ήρθε επίσης να συνεισφέρει και η συνεργατική ομάδα Recovery, η έρευνα της οποίας έφερε στον φως το ρόλο της δεξαμεθαζόνης στην θεραπεία του κορωνοϊού. Η δεξαμεθαζόνη πρόκειται για ένα φθηνό ευρείας χρήσης στεροειδές που δείχνει να είναι αποτελεσματικό στα βαριά περιστατικά. Τα πρώτα αποτελέσματα μάλιστα της μελέτης δείχνουν ότι το φάρμακο μπορεί να μειώσει τη θνητότητα σε ασθενείς με νόσο Covid-19.

Ανάμεσα στα αξιοσημείωτα αποτελέσματα της έρευνας είναι ότι η αγαπημένη στον Ντόναλντ Τραμπ υδροξυχλωροκίνη δεν φαίνεται να έχει κανένα όφελος στους ασθενείς που πάσχουν από κορωνοϊό. Η έρευνα αναφέρει επίσης απογοητευτικά αποτελέσματα για τη λοπιναβίρη και τη ριτοναβίρη, έναν συνδυασμό που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του HIV, ενώ αξιολογεί και άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία κατά του κορωνοϊού.

Αυτό που λείπει όμως από τη φαρέτρα των γιατρών είναι αποτελεσματικά φάρμακα κατά του ίδιου του ιού τα οποία να μπορούν να χορηγηθούν νωρίς κατά τη διάρκεια της νόσου ώστε να μπορέσει να σταματήσει η εξέλιξή του. Το μόνο φάρμακο που φαίνεται να έχει αποτέλεσμα σε κλινικό επίπεδο, και το πρώτο έχει πάρει έγκριση υπό όρους στη χρήση του από την Κομισιόν , είναι το αντιικό φάρμακο της Gilead Sciences ρεμδεσιβίρη (remdesivir).

«Ακόμα καλύτερα θα ήταν ένα εμβόλιο», λένε όμως οι γιατροί, το κυνήγι του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.