Υπόθεση Κασόγκι: Οι πρώτες κυρώσεις της Ουάσιγκτον για το «κακό σχέδιο» του Ριάντ

Σαφή υπονοούμενα για τον ρόλο του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο σχέδιο δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι άφησε για πρώτη φορά ο Ντόναλντ Τραμπ. Έχοντας πλέον καταλήξει στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ένα «κακό σχέδιο» και ενδεχομένως «η χειρότερη συγκάλυψη όλων των εποχών», ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση των ΗΠΑ να ανακληθεί η βίζα των 21 Σαουδαράβων αξιωματούχων οι οποίοι συνδέονται με το ειδεχθές έγκλημα. Είναι τα πρώτα τιμωρητικά μέτρα που λαμβάνει η Ουάσιγκτον εις βάρος της συμμάχου της Σαουδικής Αραβίας και πιθανότατα όχι τα τελευταία.

«Οι κυρώσεις αυτές δεν αποτελούν την τελευταία λέξη των ΗΠΑ στην υπόθεση», τόνισε με νόημα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.

Έως χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθούσε να τηρήσει μία στάση ουδετερότητας απέναντι στο Ριάντ – αποδεχόμενος αρχικά ακόμη και τις αντικρουόμενες εκδοχές για το τι συνέβη στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης – όταν Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία μιλούσαν για «υποθέσεις» και ζητούσαν αποδείξεις. Η χθεσινή – νέα – στροφή του Τραμπ συμπίπτει με τις αποκαλύψεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ενώπιον ενός κατάμεστου κοινοβουλίου μίλησε ανοιχτά για «άγρια δολοφονία» και επιβεβαίωσε ότι 15μελές εκτελεστικό απόσπασμα ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Washington Post», από τις σελίδες της οποίας συχνά επέκρινε το καθεστώς του βασιλείου ο Κασόγκι, ο Τραμπ αναγνώρισε πως «ο πρίγκιπας κάνει κουμάντο εκεί». «Εάν εμπλέκεται κάποιος, τότε θα είναι αυτός», απάντησε συγκεκριμένα ο Τραμπ σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα να εμπλέκεται ο πρίγκιπας. Κατά τα λεγόμενα μάλιστα του Αμερικανού πρόεδρου, σε επικοινωνία που είχαν μεταξύ τους τον ρώτησε πολλές φορές εάν γνώριζε κάτι. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υπήρξε κατηγορηματικά αρνητικός.

Ο Τραμπ ερωτήθηκε εάν τον πιστεύει. Έπειτα από μία παύση δευτερολέπτων απάντησε ότι θα το ήθελε πολύ. «Πραγματικά θα το ήθελα πολύ», σημείωσε. Μέρα με τη μέρα όμως και αποκάλυψη στην αποκάλυψη, αυτό γίνεται πολύ δύσκολο, ακόμη και για τον Τραμπ. Ήταν ένα «πολύ κακό σχέδιο εξ αρχής, μία πολύ κακή εκτέλεση», παραδέχτηκε μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.