Ζαχάροβα για φυσικό αέριο: «Θα εξαρτηθεί από τις κυρώσεις της Δύσης η παροχή του»

Τη στιγμή που η Ευρώπη ψάχνει τρόπους ενεργειακής ανεξαρτησίας από τη Ρωσία, η Μόσχα συνεχίζει να δείχνει τα… δόντια της!

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε νέες δηλώσεις της υπογράμμισε ότι το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο αγωγός είναι κλειστός για συντήρηση έως τις 21 Ιουλίου, ωστόσο η Gazprom έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη λειτουργεί σωστά. Την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παρατείνει την ημερομηνία αυτή προκειμένου να περιορίσει την ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου, διαταράσσοντας τα σχέδια για τη δημιουργία αποθηκών για το χειμώνα.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι η Ρωσία κάλυπτε το 40% των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο, αλλά έχει ήδη κλείσει τη στρόφιγγα σε 12 χώρες -μέλη της ΕΕ και τίποτα δεν προμηνύει αλλαγή της ρωσικής στάσης στο εγγύς μέλλον.

Ο τρόμος του ενεργειακού μπλακ άουτ στην Ευρώπη
Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας άγγιξε το ρεκόρ των 70,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς η καθώς η αύξηση των εσόδων από τις εξαγωγές ενέργειας και εμπορευμάτων βοήθησε τη χώρα να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων που επιβλήθηκαν για την εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Η παραπάνω διαπίστωση δείχνει ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. και της Δύσης συνολικά, στρέφονται κατά των λαών της Ευρώπης και μόνο κατά αυτών.

Την ίδια ώρα, το ευρώ κατακριμνίζεται έναντι του δολαρίου και όπως πρόβλεψε ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA), ο Φατίχ Μπιρόλ, μιλώντας σε ενεργειακό φόρουμ στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας: «Αυτός ο χειμώνας θα είναι πολύ, πολύ δύσκολος για την Ευρώπη» και προειδοποίησε, ότι μια τέτοια κατάσταση «μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία». Προφανώς εδώ που φτάσαμε είναι αργά για προειδοποιήσεις διότι είμαστε μέσα στη δίνη του προβλήματος.

Όπως εκτιμά ο ίδιος και η υπηρεσία της οποίας προΐσταται, είναι πιθανό ο κόσμος να μην έχει ζήσει μέχρι σήμερα μια τόσο βαθιά και περίπλοκη ενεργειακή κρίση – αφήνοντας, έτσι, να εννοηθεί ότι τα όσα συμβαίνουν σήμερα είναι χειρότερα από εκείνα που έζησε η ανθρωπότητα και κυρίως η Δύση πριν από 50 χρόνια, με το αραβικό εμπάργκο του 1973.

Λέμε αντίο στις ΑΠΕ
Όπως εκτιμούν πλέον οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πάνε περίπατο αυτό το διάστημα και απαιτείται μια βραχυπρόθεσμης επιστροφής στα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να αποτραπούν κοινωνικές «εκρήξεις», τις οποίες όλοι φοβούνται.

«Εάν η κοινωνία μας βυθιστεί σε μια πολύ, πολύ, πολύ έντονη διαμάχη και σύγκρουση επειδή δεν υπάρχει ενέργεια, τότε σίγουρα δεν θα πετύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους. Σίγουρα δεν πρόκειται να φτάσουμε εκεί που επιδιώκουμε και έχουμε ανάγκη εάν η έλλειψη ενέργειας οδηγήσει σε τέτοιες αναταράξεις στις κοινωνίες μας και οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας δεν θα κρυώσουν τον επερχόμενο χειμώνα», είπε χαρακτηριστικά ο Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Στροφή στον βρώμικο λιγνίτη για να σωθούμε
Φυσικά και δεν πρόκειται απλώς για λόγια και ανησυχίες. Αρκετές κυβερνήσεις, άλλωστε, έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν μέτρα προκειμένου να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα για τον χειμώνα. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα που έχει βάλει στο φουλ τις λιγνιτικές μονάδες για να βγάλουμε το χειμώνα χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Στη Γερμανία η κυβέρνηση συνασπισμού του Όλαφ Σολτς έχει αρχίσει να αυξάνει την παραγωγή ενέργειας από μονάδες λιγνίτη, που είναι η πιο βρόμικη πρώτη ύλη. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει αναθεωρήσει την απόφαση για ολοκληρωτικό «σφράγισμα» των τελευταίων πυρηνικών αντιδραστήρων ως το τέλος του έτους. Η Γαλλία, από την πλευρά της – πέρα από την εμμονή στην ατομική ενέργεια και την αναβάθμισή της – αρκετές βιομηχανίες αναθεωρούν τα σχέδιά τους και καταστρώνουν άλλα, έκτακτης ανάγκης.

«Αυτό που κάναμε είναι να μετατρέψουμε τους λέβητές μας ώστε να είναι σε θέση να λειτουργούν τόσο με φυσικό αέριο όσο και με πετρέλαιο, ενώ θα είμαστε σε θέση να στραφούμε και στον λιγνίτη, όταν κριθεί αναγκαίο», δήλωσε το αφεντικό της Michelin, Φλοράν Μενεγκό.

Εφιαλτικές οι προβλέψεις
«Ας προετοιμαστούμε για τη διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου. Σήμερα, είναι το πιο πιθανό σενάριο», είπε από την πλευρά του ο Γάλλους υπουργός Οικονομικών, Μπρινό λε Μερ – ενώ με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Αλλά και ο Πολωνός υπουργός Ενέργειας, Μίχαλ Κουρτίκα, μιλώντας σε συνάντηση με στελέχη των επιχειρήσεων, πρόβλεψε ότι η Ευρώπη οδεύει προς μια «τέλεια καταιγίδα» αυτόν τον χειμώνα. Την ίδια ώρα πάντως η περίφημη Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για άλλη μια φορά έχει εξαφανιστεί αφού δεν υπάρχει καμία απολύτως συνεννόηση των 27 για χάραξη κοινής ενεργειακής πολιτικής και οι ανησυχίες μένουν μόνο ως διαπιστώσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.