Συνταγή για αφράτα, μυρωδάτα και τραγανά Πασχαλινά κουλουράκια

Πολλές είναι οι παραδόσεις και τα έθιμα που πλαισιώνουν το ελληνικό Πάσχα, που φέτος όμως θα το γιορτάσουμε στο σπίτι. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορούμε να φέρουμε …τη μυρωδιά του, φτιάχνοντας τα κουλούρια της Λαμπρής!

Τα κουλούρια βουτύρου δεν αποτελούν κάποιο θρησκευτικό συμβολισμό, όπως η μαγειρίτσα και το αρνί ή τα κόκκινα αυγά. Είναι, όμως, μία από τις παραδοσιακές πρακτικές του Πάσχα που κάνει όλα τα σπίτια να μοσχοβολούν, ενώ πίσω της “κρύβονται” τα μυστικά της καλοτυχίας και της ευημερίας. Αυτό είναι, άλλωστε, το ζητούμενο με κάθε ζύμωμα που κάνουμε στη διάρκεια του Πάσχα, όπως είναι και το τσουρέκι ή το χειροποίητο ψωμί!

Πώς θα καταφέρεις, όμως, να πετύχεις τα πιο αφράτα, μυρωδάτα και ταυτόχρονα τραγανά πασχαλινά κουλούρια; Το πιο σημαντικό συστατικό είναι το βούτυρο! Και φυσικά, το μεράκι και η φαντασία, όπως σε κάθε συνταγή!

Δείτε, λοιπόν, παρακάτω πώς θα φτιάξετε τα πιο λαχταριστά, τρυφερά και αρωματικά λαμπριάτικα κουλουράκια και κάντε το σπίτι σας να μοσχομυρίσει… νοστιμιά!

Υλικά:

• 1 φλ. βούτυρο
• 1 1/2 φλ. ζάχαρη
• 4 αυγά
• 1/2 φλ. χυμός πορτοκαλιού
• 6 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1/2 κ. γλυκού baking soda
• 2 κ. γλυκού baking powder
• 7 κ. σούπας γάλα πλήρες

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς, ανάλογα με το φούρνο σας.
♦ Στο μίξερ χτυπήστε το βούτυρο για αρκετή ώρα, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει, αυξάνοντας τον όγκο του.
♦ Προσθέστε σιγά- σιγά τη ζάχαρη σε μικροποσότητες, ώστε να ενσωματωθεί στο βούτυρο.
♦ Σπάστε τα τρία αυγά σε ένα μπολ και αρχίστε να τα προσθέτετε ένα- ένα, εναλλάξ με το χυμό πορτοκαλιού.
♦ Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε καλά το αλεύρι με την baking soda και το baking powder.
♦ Αρχίστε να προσθέτετε τα στερεά υλικά στο μίξερ με τη ζύμη μέχρι να γίνει λείο το μείγμα και να ξεκολλάει εύκολα από τα χτυπητήρια.
♦ Σε ένα μπολ ανακατέψτε το γάλα με το τελευταίο αυγό.
♦ Πλάσε τις μικρές πλεξούδες σου και τοποθετήστε τες σε ταψί με λαδωμένο αντικολλητικό χαρτί, σε σχετική απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα απλώσουν και θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο.
♦ Με ένα πινέλο, περάστε πάνω από κάθε κουλούρι το μείγμα αυγού και γάλακτος.
♦ Και τέλος, ψήστε για 10 με 12 λεπτά και αφήστε τα κουλούρια να κρυώσουν σε μια σχάρα.