Ερευνα: «Ούριος άνεμος» στην αιολική ενέργεια

Πρόσφατες εξελίξεις στην αιολική τεχνολογία έχουν καταστήσει την αιολική ενέργεια ως την πιο οικονομική και προσιτή ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, σύμφωνα με έρευνα αγοράς της συμβουλευτικής εταιρείας GIA.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως η συνολική χωρητικότητα αιολικής ενέργειας στον πλανήτη θα υπερδιπλασιαστεί έως το 2020, ενώ από το 1996 έως το 2013 ο ρυθμός αύξησής της ήταν περίπου 20 τοις εκατό το χρόνο κατά μέσο όρο.
Μικρές ανεμογεννήτριες επιστρατεύονται ολοένα και πιο συχνά για την ηλεκτροδότηση κατοικιών, γραφείων και μικρών επιχειρήσεων. Εξάλλου ως το 2015, προβλέπεται πως η παραγωγή αιολικής ενέργειας από εγκαταστάσεις πάνω σε θάλασσες και λίμνες θα ξεπεράσει αυτήν από χερσαίες ανεμογεννήτριες.
Η μεγαλύτερη αγορά αυτή τη στιγμή αποτελείται από τις χώρες της ανατολικής Ασίας, λόγω της αυξανόμενης ανάγκης ηλεκτρισμού σε συνδυασμό με τον υψηλό ρυθμό βιομηχανοποίησης στην περιοχή. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη διείσδυση αιολικής ενέργειας, ως ποσοστό της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι η Δανία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία και η Ισπανία, σύμφωνα με τη μελέτη. Αξίζει να σημειωθεί πως στις ΗΠΑ το 2013 σημειώθηκε μείωση του ρυθμού αύξησης της αγοράς, λόγω κατάργησης ορισμένων φορολογικών ελαφρύνσεων που ίσχυαν μέχρι πέρυσι από το Κογκρέσο.
Η έρευνα εκτιμά πως η αιολική ενέργεια θα αντικαταστήσει άλλες μορφές εναλλακτικής ενέργειας, λόγω πλεονεκτημάτων όπως τα μηδενικά επίπεδα ρύπανσης και η ανεξάντλητη διαθεσιμότητα ανέμων χωρίς την παράλληλη κατανάλωση άλλων φυσικών πόρων. Επιπλέον το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας είναι ιδιαίτερα οικονομικό και η εξάρτηση της παραγωγής της από ορυκτά καύσιμα ελάχιστη.
Βραχυπρόθεσμα, η αγορά της αιολικής ενέργειας αναμένεται να επωφεληθεί από τεχνολογικές εξελίξεις όπως η δημιουργία ανεμογεννητριών μεγάλων υψομέτρων, φορητών ανεμογεννητριών, ανεμογεννητριών με βάση το ξύλο και ανεμογεννητριών τροφοδοτούμενων από ηλιακή ενέργεια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.