Η τύχη χιλιάδων φαλαινών στα χέρια της Τανζανίας

Στο επερχόμενο συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (IWC) που θα λάβει χώρα στη Σλοβενία, αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση για δεύτερη φορά μία πρόταση που προβλέπει τη δημιουργία ενός μόνιμου καταφυγίου φαλαινών στο Νότιο Ατλαντικό. Εξάλλου το 1994 η επιτροπή είχε για πρώτη φορά ανακηρύξει ολόκληρο το Νότιο Ωκεανό ως καταφύγιο για τις φάλαινες.
Η Ιαπωνία για άλλη μία φορά πιέζει τα υπόλοιπα κράτη να καταψηφίσουν τη δημιουργία του καταφυγίου, ωστόσο σύμφωνα με τους διεθνείς ανταποκριτές η καθοριστική ψήφος φέρεται να ανήκει στην Τανζανία.
Πριν από λίγες ημέρες η Greenpeace παρέδωσε ένα γράμμα στον πρόεδρο της Τανζανίας κ. Τζακάγια Μρίσο Κικουέτε ζητώντας την υποστήριξη της κυβέρνησής του και την ψήφιση υπέρ του καταφυγίου. Η πράξη αυτά θα προστατεύσει τις φάλαινες και τα δελφίνια, αλλά και θα συνεισφέρει στην τουριστική βιομηχανία της Τανζανίας, σύμφωνα με ιθύνοντες της Greenpeace. Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Τανζανία και παρατηρούν τις φάλαινες στον Ινδικό Ωκεανό, ωστόσο το 2012 οι Τανζανοί εκπρόσωποι καταψήφισαν τη θέσπιση του καταφυγίου, υπό την ισχυρή επιρροή του Τόκιο, το οποίο δελέασε οικονομικά τους Αφρικανούς ιθύνοντες με χορηγίες και άλλες διμερείς συμφωνίες.
Αν και ο στόχος της επιτροπής από τη δημιουργία της είναι να επιτρέψει την κατάλληλη ανάπτυξη του πληθυσμού των φαλαινών χωρίς παράλληλα να συρρικνώσει τη βιομηχανία φαλαινοθηρίας, έχει ιστορικά αποτύχει στο ρυθμιστικό της ρόλο, καθώς αρκετά κράτη κυνήγησαν τις φάλαινες σε σημείο εξόντωσης μέχρι τη δεκαετία του 1970.
Το 1986 ψηφίστηκε ένα εμπορικό μορατόριουμ για το κυνήγι φάλαινας, ενώ το 1994 ψηφίστηκε η δημιουργία του καταφυγίου του Νοτίου Ωκεανού. Ωστόσο η Ιαπωνία, η Νορβηγία και η Ισλανδία έχουν αγνοήσει συστηματικά το μορατόριουμ, επικαλούμενες «επιστημονικούς και ερευνητικούς σκοπούς». Ως αποτέλεσμα, τόνοι αχρησιμοποίητου κρέατος φαλαινών παραμένουν σε κατάψυξη κάθε χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο φέτος, λόγω καλών καιρικών συνθηκών, έχουν σκοτωθεί 729 φάλαινες από 21 νορβηγικά φαιλαινοθηρικά, σηματοδοτώντας την πιο θανατηφόρα κυνηγετική περίοδο από το 1993. Οι Νορβηγοί εκπρόσωποι υπενθυμίζουν πως το όριο που τηρεί η χώρα είναι οι 1.286 νεκρές φάλαινες το χρόνο και ότι ακολουθούν επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, όμως την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα η ζήτηση του κρέατος στην εγχώρια αγορά κινείται σε χαμηλά επίπεδα και δεν αναμένεται να απορροφήσει όλη αυτή την ποσότητα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.