Νεαρή επιστήμονας λύνει το πρόβλημα αποθήκευσης πράσινης ενέργειας;

Η Ντανιέλ Φονγκ, ιδρυτής και διευθύνων επιστήμονας της εταιρείας LightSail Energy, ανακοίνωσε ένα νέο έργο το οποίο φιλοδοξεί να λύσει το αποκαλούμενο «ιερό δισκοπότηρο» της σύγχρονης ενεργειακής βιομηχανίας, την αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας.
Η 26χρονη Καναδή Φονγκ ξεχώρισε από νεαρή ηλικία, εγγραφόμενη στο Πανεπιστήμιο Dalhousie σε ηλικία 12 ετών, και ξεκινώντας διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον σε ηλικία μόλις 17 ετών. Το 2008 ίδρυσε την εταιρεία LightSail Energy, με φιλοδοξία να λύσει το παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα.
Η εταιρεία της Φονγκ ερευνά τη δυνατότητα αποθήκευσης αιολικής ενέργειας υπό δυσμενείς συνθήκες, ώστε οι ενεργειακοί πόροι να χρησιμοποιούνται ακόμα και όταν δε φυσάει άνεμος. Η αποθήκευση της ενέργειας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη όταν βασίζεσαι αποκλειστικά σε συστήματα που δεν παρέχουν συνεχώς ενέργεια. Παραδοσιακά η χρήση αιολικής ενέργειας είναι ευθέως εξαρτώμενη από την ένταση των ανέμων την κάθε ημέρα, αλλά η Φονγκ προσπαθεί να ανατρέψει αυτή τη σταθερά.
Η τεχνολογία της Φονγκ βασίζεται στη χρήση συμπιεσμένου αέρα και θεωρείται πρωτοπόρα όχι ως προς τη γενική ιδέα αλλά ως προς τη συγκεκριμένη μέθοδο, που επιτρέπει την αποθήκευση δραματικά μεγαλύτερων ποσών ενέργειας.
Το σύστημα που ανέπτυξε η ομάδα της Φονγκ ψεκάζει πολύ «λεπτό» αλλά και πολύ πυκνό νερό στον αέρα κατά τη διάρκεια της συμπίεσής του, επιτρέποντας αποδοτικότερη διαστολή σε υψηλότερη πίεση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι εγκαταστάσεις του βιοενεργειακού κέντρου που στεγάζει το σύστημα χρησιμοποιούν θερμότητα από βιομηχανικά απόβλητα ως πηγή ενέργειας.
«Η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο της βιομηχανίας», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Νέας Σκωτίας Άντριου Γιάνγκερ. «Η απουσία λύσεων σε αυτό το ζήτημα αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που δεν έχει εξαπλωθεί περισσότερο η χρήση πράσινης ενέργειας».
Ανάμεσα στους χρηματοδότες της εταιρείας συμπεριλαμβάνεται ο Μπιλ Γκέητς, η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Τοτάλ και η καναδική κυβέρνηση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.