Σπάνιο βίντεο με τον κρητικό αγριόγατο

Ο ενδημικός κρητικός αγριόγατος ή φουρόγατος είναι ένα υποείδος του ευρωπαϊκού αγριόγατου, που ζει στην Κρήτη και απειλείται με εξαφάνιση. Κτηνοτρόφοι αναφέρουν πως το ακριβοθώρητο θηλαστικό έχει χρόνια να εμφανιστεί στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη.

Καταγράφηκε για πρώτη φορά επίσημα μόλις το 1953. Ελάχιστα είχαν γίνει γνωστά για το ενδημικό αιλουροειδές μέχρι το 1996, όταν δύο φοιτήτριες του Πανεπιστημίου της Περούτζα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αιχμαλώτισαν ένα άτομο στα Πλατάνια Αμαρίου και το μελέτησαν πριν το απελευθερώσουν.

Στο blog Lagoleon (Λεωνίδας Λαγογιάννης), ωστόσο, δημοσιεύεται ένα σπάνιο βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ένας κρητικός αγριόγατος να βγαίνει από μια μικρή χαραμάδα σε ένα βράχο όπου βρήκε καταφύγιο και να πλησιάζει στην κάμερα που τον καταγράφει.

Ο μεγαλόσωμος φουρόγατος (Felis silvestris cretensis) είναι υποείδος της αγριόγατας (Felis silvestris) που απαντάται σε Ευρώπη, Αφρική και μεγάλο τμήμα της Ασίας. Δεν είναι στενός συγγενής της μκρότερης οικόσιτης γάτας (Felis catus), μπορεί όμως να διασταυρώνεται μαζί της, κάτι που απειλεί τη γενετική ποικιλότητά του. Τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά και υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι.

Λόγω των επιθέσεών του σε νεογέννητα εκτρεφόμενα ζώα, το κρητικό αιλουροειδές κυνηγήθηκε ανελέητα από τους κτηνοτρόφους τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι φόλες ήταν ίσως ο βασικότερος παράγοντας για την παρακμή του κρητικού ζώου. Από τότε δε που ανοίχτηκε ο δρόμος για το βουνό Πάνας, το είδος άρχισε να μειώνεται δραματικά, αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Τα Πλατάνια Αμαρίου είναι -ή τουλάχιστον ήταν- μια από τις ελάχιστες περιοχές όπου επιζεί το υποείδος. Μικροί πληθυσμοί εκτιμάται ότι επιβιώνουν στα Λευκά Όρη και το φαράγγι της Σαμαριάς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.