Τοξικό νέφος πνίγει το Νέο Δελχί μετά από τοπικούς εορτασμούς

Τεράστια σύννεφα καπνού καλύπτουν το Νέο Δελχί αυτή την εβδομάδα καθώς εκατομμύρια Ινδοί άναψαν κροτίδες και βεγγαλικά μετά την έναρξη της σημαντικής ινδουιστικής γιορτής Ντιβάλι, ένός αρχαίου εθίμου που γιορτάζεται κάθε φθινόπωρο. Οι αρχές της πόλης καλούν τους κατοίκους να σταματήσουν τους εορτασμούς καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση της προσφάτως ανακηρυχθείσας «πιο μολυσμένης πόλης του πλανήτη».
Οι υπεύθυνοι της πόλης δε συμφωνούν απαραίτητα με την εκτίμηση της έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που εξέτασε 1.600 πόλεις σε 91 χώρες ανά τον κόσμο. Ωστόσο μόνο μετά τη γιορτή Ντιβάλι, η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ 2,5, τα οποία θεωρούνται τα πιο βλαβερά, ξεπέρασε κατά δέκα φορές το προτεινόμενο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην ινδική πρωτεύουσα.
«Κατά κανόνα η ποιότητα του αέρα στο Νέο Δελχί είναι κακή, αλλά παραμένει καλύτερη από αυτή του Πεκίνου», δήλωσε ο Γκουφράν Μπέιγκ, επικεφαλής επιστήμονας του εθνικού οργανισμού που ερευνά και εκτιμά την ποιότητα του αέρα.
«Θα περάσουν περισσότερες από 24 ώρες προτού αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση», πρόσθεσε ο Μπέιγκ, που παραδέχθηκε ότι μετά την τελευταία επιδείνωση η ρύπανση ξεπέρασε τα επίπεδα Πεκίνου.
Η ρύπανση στο Νέο Δελχί έχει επιδεινωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, ως συνέπεια της έντονης αστικοποίησης και των βιομηχανικών εκπομπών. Παράλληλα η ρύπανση διογκώνεται χάρις στη σκόνη που έρχεται από τις ερήμους της δυτικής επαρχίας Ρατζαστάν, καθώς και από τις φωτιές που ανάβει ο πιο φτωχός πληθυσμός για λόγους θέρμανσης και μαγειρικής.
Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Ναρέντρα Μόντι έχει θέσει ως σημαντικό στόχο τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της ρύπανσης, όμως οι εκκλήσεις του δεν έχουν αντίκτυπο την περίοδο του Ντιβάλι, που πολλές φορές γίνεται μαρτυρική για τα πιο ευαίσθητα κομμάτια του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από άσθμα και αναπνευστικά προβλήματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.