Αγγλία: Δημιουργία ζώνης μηδενικών εκπομπών στην Οξφόρδη

Η πόλη της Οξφόρδης εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης όλων των μη ηλεκτρικών οχημάτων στο κέντρο της πόλης από το 2020. Το σχέδιο θα εφαρμοστεί σταδιακά και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2035, καθιστώντας το κέντρο της πόλης ως την πρώτη ζώνη μηδενικών εκπομπών στον κόσμο.
Η σταδιακή εφαρμογή θα αποτελείται από πενταετείς στόχους ξεκινώντας από το 2020, όταν θα απαγορευτούν όλα τα αυτοκίνητα, λεωφορεία και ταξί που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα από τον εσωτερικό δακτύλιο της ζώνης. Η σταδιακή επέκταση της ζώνης θα επιτρέψει στην πόλη να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους του σχεδίου στο δεύτερο μισό των επόμενων 18 ετών.
Ο στόχος της ζώνης μηδενικών εκπομπών είναι η μείωση των επιπέδων των επιβλαβών εκπομπών διοξειδίων του αζώτου. Η ζώνη αποτελεί μέρος ευρύτερου σχεδίου σε ολόκληρη τη χώρα, για την αντιμετώπιση των παράνομων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Πολλοί δρόμοι στην Οξφόρδη ήδη σημειώνουν εκπομπές πάνω από το νόμιμο όριο ασφαλείας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το διοξείδιο του αζώτου. Η απαγόρευση των μη ηλεκτρικών οχημάτων θα μειώσει τα επίπεδα αυτά κατά 74%.
Η ανταπόκριση του κοινού είναι ιδιαίτερα θετική, αλλά πολλοί κάτοικοι ανησυχούν για το κόστος, ιδίως για τις μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Oxford Mail, η προσαρμογή για τη ζώνη μηδενικών εκπομπών θα κοστίσει περίπου 14 εκατομμύρια λίρες (15,57 εκ. ευρώ) στα δημοτικά συμβούλια, τις εταιρείες μεταφορών και τις επιχειρήσεις ταξί και λεωφορείων. Το πρόστιμο για την παραβίαση της απαγόρευσης θα είναι περίπου 60 λίρες (66,7 ευρώ).
Εξάλλου, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να απαγορεύσει την πώληση όλων των αυτοκινήτων ορυκτών καυσίμων από το 2040.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.