H απίθανη ικανότητα του κροταλία για την επιβίωση στην έρημο

Στα άνυδρα τοπία της ερήμου Sonoran στη νότια Αριζόνα, ο κροταλίας υιοθετεί μια μοναδική στη φύση στρατηγική για να ανταπεξέλθει στις αφιλόξενες συνθήκες.

Συλλέγει με τις φολίδες του κάθε σταγόνα νερού που θα βρεθεί μπροστά του, απορροφώντας τες κατόπιν από το σώμα!

Κάθε τόσο, το ερπετό αναδύεται από τη φωλιά του και σχηματίζει με το σώμα του το σχήμα του πηνίου, συλλέγοντας νερό της βροχής, χιόνι ή υγρασία.

Μια νέα μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα κατέγραψε και ανέλυσε την εντελώς ιδιαίτερη αυτή ικανότητα του κροταλία.

Όπως μας λένε στο άρθρο τους στο περιοδικό «ACS Omega», οι ερευνητές κατέγραψαν το φίδι να απορροφά τις σταγόνες που συλλέγει με αυτόν τον τρόπο από το σώμα του, από διάφορα τμήματά του.

Είναι ο ειδικός σχεδιασμός του σώματός του και «οι μαγικές φολίδες του» που το επιτρέπουν αυτό, καθώς η ανάλυση εντόπισε μικροσκοπικά κανάλια που σχηματίζουν «ένα λαβυρινθώδες δίκτυο», μοναδικό στον κροταλία.

Οι ραχιαίες φολίδες του φιδιού συλλέγουν τις σταγόνες παρέχοντας μια «κολλώδη, υδροφοβική επιφάνεια», που συγκρατεί το νερό πάνω τους. Πρόκειται για έναν μηχανισμό που εντυπωσίασε τους επιστήμονες καθώς δεν συναντάται σε κανένα άλλο ερπετό της ερήμου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.