Λύθηκε το μυστήριο του «ματωμένου ποταμιού» στην Ανταρκτική

Ένα κατακόκκινο ποτάμι ρέει εδώ και περίπου έναν αιώνα μέσα από τους πάγους της Ανταρκτικής, καταλήγοντας σε μία περιοχή όπου έχει αρχίσει να εξαφανίζεται ο παγετός που κάλυπτε το έδαφος. Το φαινόμενο προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους επιστήμονες, οι οποίοι τελικά βρήκαν τη λύση. Το «ματωμένο ποτάμι», όπως βαφτίστηκε, ήταν τελικά νερό με διάφορα υλικά, από λίμνη που είχε εξαφανιστεί πριν από εκατομμύρια χρόνια κάτω από τον παγετό.

Η ανακάλυψη των επιστημόνων ξεπερνά τα όρια της λύσης ενός μυστηρίου, καθώς αναδεικνύει – με εντυπωσιακό είναι η αλήθεια τρόπο- τις ραγδαίες επιπτώσεις σε επίπεδο κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη. Ο παγετός στην Ανταρκτική όχι μόνο επιταχύνει την αλλοίωσή του, αλλά πλέον οι συνέπειες είναι απρόβλεπτες, καθώς αποκαλύπτονται περιοχές που ήταν θαμμένες για εκατομμύρια χρόνια.Το 2003, οι επιστήμονες είχαν αναλύσει τα συστατικά του υγρού, διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για νερό που μεταφέρει υπολείμματα σιδήρου και άλλων μεταλλευμάτων. Μετά από 14 χρόνια, οι έρευνες ανέδειξαν κάτι πολύ πιο εντυπωσιακό, το οποίο ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το νερό προέρχεται από μία τεράστια λίμνη με αλμυρό νερό, η οποία ήταν θαμμένη κάτω από τον παγετό της Ανταρκτικής για περισσότερα από 5 εκατ. χρόνια!

Οι εκτιμήσεις του Ερευνητικού Κέντρου της Αλάσκας αναφέρουν ότι η λίμνη «παγιδεύτηκε» στον πάγο πριν από ένα εκατ. χρόνια. Το ακριβές διάστημα θα αποδειχθεί μετά την εντατικοποίηση των ερευνών στην περιοχή, η ποία συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον.

«Ήταν ένα μεγάλο σοκ για εμάς όταν διαπιστώσαμε την προέλευση του κόκκινου νερού», δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας, προσθέτοντας ότι αποδεικνύεται πως η περιοχή ήταν κάποτε κατοικήσιμη, καθώς και τις δραματικές αλλαγές που συμβαίνουν στον πλανήτη τις τελευταίες δεκαετίες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.