ΟΗΕ: Ψήφισμα απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων χωρίς τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις

Τα Ηνωμένα Έθνη πέρασαν την περασμένη Παρασκευή ψήφισμα για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως. Το δεκασέλιδο έγγραφο έχει τίτλο «Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων» και αφετηρία του υπήρξε η αίτηση που υπέγραψαν 2.500 επιστήμονες από επτά χώρες για τον πυρηνικό αφοπλισμό.
«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα να εγκρίνουμε τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. Θα είναι μια ιστορική στιγμή και θα είναι η πρώτη πολυμερής σύμβαση πυρηνικού αφοπλισμού εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια», δήλωσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ Ιλέιν Γουάιτ Γκόμεζ σε συνέντευξη Τύπου.

Περισσότερες από 120 χώρες είναι έτοιμες να υιοθετήσουν τη συνθήκη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα, από την άλλη πλευρά, μποϊκοτάρουν την πρωτοβουλία, ήδη οπλισμένες με πυρηνικά όπλα. Αντίθετα, κάποιες από αυτές τις χώρες πρότειναν την ενίσχυση της σχεδόν πεντηκονταετούς συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, η οποία δίνει μόνο στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Κίνα το δικαίωμα να διατηρήσουν το καταστροφικό τους οπλοστάσιο.

Σε μια κοινή τους δήλωση, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν επίσημα ότι δεν σκοπεύουν να υπογράψουν, επικυρώσουν ή να γίνουν ποτέ συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη συνθήκη. Οι τρεις χώρες εξήγησαν ότι «μια δήθεν απαγόρευση των πυρηνικών όπλων που δεν αντιμετωπίζει τις ανησυχίες ασφάλειας που τα καθιστά απαραίτητα, δεν μπορεί να οδηγήσει στην εξάλειψη των πυρηνικών όπλων και δεν θα ενισχύσει την ασφάλεια καμίας χώρας, ούτε τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.