Τα ποντίκια εξελίσσονται για επιβιώσουν στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις

Κάποιοι τριχωτοί κάτοικοι των μητροπόλεων μεταμορφώνονται εξελικτικά για να τα βγάλουν πέρα στους σύγχρονους ρυθμούς ζωής.

Ομάδα επιστημόνων ανέλυσε το γενετικό υλικό των νεοϋορκέζικων τρωκτικών για να δουν πώς και αν έχουν εξελιχθεί.

Όπως φαίνεται, τα αστικά αυτά ποντίκια προσαρμόζονται γενετικά για να αντέχουν τα στομάχια τους τα έτοιμα φαγητά των ανθρώπων, που μπορεί να περιλαμβάνουν άνετα και πίτσες και μπέργκερ!

«Η ανθρώπινη δραστηριότητα τα εκθέτει σε χημικά, φως και ηχορύπανση», μας λέει η μελέτη, «αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε μοναδικές πιέσεις στα καινούρια αυτά αστικά περιβάλλοντα που μπορούν να πυροδοτήσουν ραγδαία εξελικτική τροποποίηση σε σύντομα χρονικά διαστήματα».Οι ερευνητές μάζεψαν 24 ποντίκια από διάφορες περιοχές της Νέας Υόρκης και άλλα τόσα από τα γύρω πάρκα και την ύπαιθρο, συγκρίνοντας τα γονίδιά τους και ειδικά τον κώδικα από τα συκώτια τους.

Τα αστικά ποντίκια παρουσίαζαν μικρότερη γενετική ποικιλία από τα δασικά ξαδελφάκια τους, έχοντας ωστόσο τροποποιημένο γονιδίωμα αναφορικά με την πέψη τους. Οι μεταβολικές αυτές μεταλλάξεις υποδεικνύουν, μας λέει η μελέτη, ότι τα ποντίκια τροποποίησαν τον κώδικά τους για να προσαρμοστούν στις αστικές απαιτήσεις.

Χαμηλότερης διατροφικής αξίας μεν τροφή, αλλά σε μεγαλύτερες ποσότητες από τα περιβάλλοντα της υπαίθρου. Οι ερευνητές μας λένε ότι τέτοιες μεταλλάξεις μπορεί κάλλιστα να προκλήθηκαν γιατί τα ποντίκια τρέφονται με πίτσες και μπέργκερ, μπορεί όμως να έχουν συμβεί και από τα φυτά ή τα έντομα που ζουν στην πόλη…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.