Αναβάλλεται το αποψινό «Spoon River»

Το Θεατρικό Εργαστήρι της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου παρουσιάζει την μουσική παράσταση SPOON RIVER του Edgar Lee Masters την Τετάρτη 30 Ιουλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μέλινα Μερκούρη Βόλου, την Παρασκευή 29 Αυγούστου στην αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου στον Αγ. Ονούφριο και το Σάββατο 30 Αυγούστου στο Πορφυρογένειο ίδρυμα Αγριάς. Η ώρα έναρξης όλων των παραστάσεων είναι 21:30. Η παράσταση σήμερα Τρίτη στον Λόφο της Επισκοπής αναβλήθηκε για τεχνικούς λόγους.

Ο Έντγκαρ Λή Μάστερς (1869- 1950), είναι Αμερικανός ποιητής και μυθιστοριογράφος, δημιουργός του ποιητικού έργου «Σπουν Ρίβερ Ανθολογία». Το «Σπουν Ρίβερ», είναι έργο που μένει σαν ένα από τα πιο αξιόλογα βιβλία της Αμερικής της αρχής του 20ού αιώνα. Η μύηση του ποιητή στην αρχαία ελληνική επιγραμματική ποίηση, ήταν έργο που ανέλαβε ο φίλος του William Marion Reedy. Έτσι γεννήθηκε στον Μάστερς η ιδέα να συνθέσει μερικά, παρόμοια με τα ελληνικά επιγράμματα, επιτάφια ποιήματα σε ελεύθερο στίχο. Κάθε ποίημα της συλλογής του αυτής είναι ένας μονόλογος που λέγεται (από τον τάφο) από τους πρώην κατοίκους του Σπουν Ρίβερ, ενός φανταστικού χωριού που έφτιαξε ο ποιητής.

Η Ανθολογία χαρακτηρίστηκε από πολλούς κριτικούς σαν «ένα από τα πιο πρωτότυπα κομμάτια της φανταστικής λογοτεχνίας, που γράφτηκαν ποτέ».Το «Σπουν Ρίβερ» του Μάστερς είναι πρώτα μια συλλογή ποιημάτων, οπού ο δημιουργός της μιλάει για τη ζωή του χωριού, μέσα από τα επιτάφια επιγράμματα των ανθρώπων που θάφτηκαν στο νεκροταφείο του τόπου. Ο ποιητής φαίνεται να πέρασε εκεί τα μικρά του χρόνια. Σε τούτη τη φανταστική πολιτεία, όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και μέσα από τις οικογενειακές σχέσεις τους, τις κουβέντες της γειτονιάς, τις επιτυχίες ή αποτυχίες των ανθρώπων, ο Μάστερς, λέει και περιγράφει την ιστορία της. Το Σπουν Ρίβερ γίνεται έτσι ένα κλασικό στο είδος του έργο, μια Ανθρώπινη Κωμωδία, κατάληξη μιας πόλης γεμάτης από ατομικότητες. Με τον ποιητή να παρουσιάζει τους κατοίκους της, όπως πραγματικά ήταν παρά όπως τους είδε ο κόσμος. Θα λέγαμε μάλιστα για τον Μάστερς, ότι είναι ένας ξεχωριστός ποιητής και ένας πνευματώδης προσωπογράφος των ανθρώπινων παρορμήσεων. Σε τούτο το έργο του ανακαλύπτουμε έναν ολόκληρο πλούτο από ρυθμούς, μουσικότητες, καθαρούς λυρικούς τόνους όπως υπάρχει έντονο πάντοτε και συγκινητικό το δράμα.

Με απλότητα που πλησιάζει το τέλειο και με ποιητική διεισδυτικότητα, μετέβαλε σε ποιητικό λόγο ένα κομμάτι της πατρίδας του και έδωσε σε άντρες και γυναίκες κάτι σαν μια ουσία ποιητικής αθανασίας. Επιλεγμένα ποιήματα της ανθολογίας Spoon River σε δραματοποιημένη μορφή παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα .
Την Καλλιτεχνική επιμέλεια και την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και Αναπληρωτής Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, Δημήτρης Δακτυλάς, στο πιάνο και στο τραγούδι η Βάσω Ζαγόρη

Ερμηνεύουν και τραγουδούν οι: Κασσιανή Βαρδαλή, Στέφανος Βλαχάβας, Ράνια Θεοχαροπούλου, Ολίνα Μανωλοπούλου, Φρειδερίκη Μπεκίρη, Ειρήνη Μυλωνά, Γιώργος Παπαδόπουλος, Μαρία Πράντζου, Βάσια Στάμου, Άρτεμις Χατζηαποστολίδου, Άλκηστις- Ελένη Κοσμά, Ειρήνη Μπρόζου, Κωνσταντίνα Καραχρήστου.

Η Παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση του ΥΠΟΑ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.
Για πληροφορίες και εισιτήρια μπορείτε να απευθύνεστε στο ΔΙΑΥΛΟ, Τοπάλη 14 τηλ 24210-25363.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.