Απόσυρση αύξησης της τιμής των εισιτηρίων στα Μουσεία

Ζητούν οι αρχαιολόγοι της Θεσσαλίας

Την άμεση απόσυρση του μέτρου της αύξησης των τιμών των εισιτηρίων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι ήδη διαμορφωμένοι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι που παραμένουν κλειστοί ή υπολειτουργούν, ζητεί με ψήφισμά του το Τοπικό Παράρτημα Θεσσαλίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, «κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας συζητήθηκαν τα θέματα που απασχολούν τους αρχαιολόγους της Θεσσαλίας και όχι μόνο, μεταξύ των οποίων και το θέμα της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους που ισχύει από 1ης Απριλίου 2016, σύμφωνα με το ΦΕΚ 2916/Β’/31.12.2015.

Το ψήφισμα στο οποίο κατέληξε η Συνέλευση για το συγκεκριμένο θέμα έχει ως εξής:

Η απόφαση της κυβέρνησης να διπλασιάσει την τιμή τω εισιτηρίων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους αποτελεί εμπόδιο στην ελεύθερη πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών, κυρίως των οικονομικά ασθενέστερων, στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου του.

Η επιχειρηματική λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων όχι μόνο με την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, αλλά και με τη διείσδυση επιχειρηματικών ομίλων στην προστασία, την ανάδειξη και την εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ανησυχητική. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής θα διογκωθούν με την επιλεκτική ανάδειξη μόνο των επικερδών στοιχείων του τεράστιου αρχαιολογικού μας πλούτου, την επιλεκτική διαμόρφωση της ιστορικής μνήμης και τη γενικότερη πολιτιστική υποβάθμιση του λαού μας.

«Η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει στο λαό, ο οποίος πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά όλων των εποχών».

Για το λόγο αυτό ζητάμε:

• Την άμεση απόσυρση του μέτρου της αύξησης των τιμών των εισιτηρίων και την άμεση πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι ήδη διαμορφωμένοι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι που παραμένουν κλειστοί ή υπολειτουργούν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.