«Η Ζωή της Αντέλ» στο Cine Μεσόγειος

Με την ταινία «Η Ζωή της Αντέλ» συνεχίζεται το Cine Μεσόγειος στο θερινό σινεμά Εξωραϊστική.
Η προβολή ξεκινά σήμερα Παρασκευή 27 και μέχρι την Κυριακή 29/6: Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΝΤΕΛ (La Vie d’ Adèle) Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία (2013) Σκηνοθεσία: Αμπντελατίφ Κεσίς Σενάριο: Αμπντελατίφ Κεσίς, Γκάλια Λακρουά, βασισμένο στο κόμικ της Ζυλί Μαρό «Το μπλε είναι το πιο ζεστό χρώμα» (Le Bleu est une couleur chaude) Πρωταγωνιστούν: Αντέλ Εξαρχόπουλος, Λεά Σεντού, Σαλίμ Κεσιούς (179΄) Χρυσός Φοίνικας Καλύτερης Ταινίας από το Φεστιβάλ των Καννών.

Από τους πιο ευαίσθητους σύγχρονους δημιουργούς, ο Γαλλοτυνήσιος Κεσίς (Κους-κους με φρέσκο ψάρι, Μαύρη Αφροδίτη) σκηνοθετεί με σοκαριστικό ρεαλισμό και θαυμαστή δεξιοτεχνία τις σκοτεινές διαδρομές της σεξουαλικής επιθυμίας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι ταξικές διακρίσεις εξουσιάζουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

Στην ταινία του Κεσίς, παρά την τρίωρη διάρκειά της, ούτε ένα πλάνο δεν μοιάζει περιττό, καθώς η αφήγηση σε βυθίζει ολοκληρωτικά στην πραγματικότητα της ηρωίδας του, στην καθημερινότητά της και στον συναισθηματικό κόσμο της, μέσα από μια ερωτική σχέση που θα την σημαδέψει και θα την καθορίσει. Συναντάμε για πρώτη φορά την Αντέλ μαθήτρια λυκείου. Όχι τυχαία, διαβάζει για μια σχολική εργασία της το ατελείωτο μυθιστόρημα του Πιέρ ντε Μαριβώ «Η ζωή της Μαριάν», γύρω από την συναισθηματική εκπαίδευση ενός κοριτσιού. Όμως, η συναισθηματική διαδρομή της Αντέλ θα είναι πολύ πιο περιπετειώδης, βαθιά και πλήρης από αυτή της Μαριάν. Θα ξεκινήσει όταν μια μέρα συναντηθεί με την Εμά, ένα παράξενο, όμορφο αγοροκόριτσο με μπλε μαλλιά, για να οδηγηθεί μαζί της σε μια θυελλώδη σχέση.

Ο Κεσίς πετυχαίνει να μεταφέρει με αξιοθαύμαστο τρόπο το graphic novel της Ζυλί Μαρό σε μια ταινία τόσο απλή και μαζί τόσο πολυεπίπεδη, τόσο ικανή να σε κάνει να κατανοήσεις και να βιώσεις όχι μόνο μια από τις πιο όμορφες και συγκινητικές ερωτικές ιστορίες που είδαμε εδώ και χρόνια στο σινεμά, αλλά και τόσο ολοκληρωμένα ένα κομμάτι ζωής με καθαρότητα και ακρίβεια. Μπορεί η Αντέλ και η Εμά να είναι το κέντρο της προσοχής του, όμως μέσα από την σχέση τους, ο Κεσίς κατορθώνει να συνθέσει μια συναρπαστική τοιχογραφία δεκάδων χαρακτήρων (τους οποίους προφταίνεις να γνωρίσεις ή να αναγνωρίσεις, ακόμη κι αν έχουν μόνο λίγες σκηνές στην οθόνη), κοινωνικών τάξεων και συναισθηματικών καταστάσεων. Έτσι, το φιλμ γίνεται κάτι πολύ πιο πλούσιο κι ενδιαφέρον, πολύ πιο βαθύ και συναρπαστικό από την ιστορία ενός τρελού έρωτα (amour fou). Είναι μια ιστορία ενηλικίωσης, συναισθηματικής και ερωτικής, απολαύσεων σωματικών και πνευματικών, μια καταγραφή των πιο μεγάλων συναισθημάτων και των πιο απλών ηδονών. Μια ταινία τόσο λεπτή και σύνθετη όσο η γεύση ενός στρειδιού, και τόσο βασική και απλή όσο μια μακαρονάδα.

Ο Κεσίς αφηγείται με υπέροχο ρυθμό και χάρη, από την μια επιμένοντας σε μικρές λεπτομέρειες κι από την άλλη προσπερνώντας (όταν χρειάζεται) μεγάλες χρονικές περιόδους, δίνοντας στις ηρωίδες του αλλά και όλους όσους τις περιβάλλουν τον χώρο και την άνεση να ανθίσουν. Η Λέα Σεντού στον ρόλο της Εμά, είναι δίχως έκπληξη για μια ακόμη φορά εξαιρετική. Η έκπληξη έρχεται από τη η νεαρή Αντέλ Εξαρχόπουλος, που κλέβει την παράσταση με μια ερμηνεία συγκλονιστική.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.