«Μια εναλλακτική πρόταση για την ανάπτυξη της πόλης»

Του Θανάση Νικολάου, συγγραφέα, που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Κυριακή

Το Τέχνης Δρώμενα Αργώ διοργανώνει την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου εκδήλωση-ομιλία του Θανάση Νικολάου, συγγραφέα, με θέμα: μια εναλλακτική πρόταση πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου μας και οι συνεπαγωγές της». Μια πρόταση που χτυπά την ανεργία στη ρίζα της. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως (Κ. Καρτάλη με Ανθ. Γαζή) στις 18.30. Η Είσοδος είναι ελεύθερη!

“Η κρίση, που το ξέσπασμά της βιώνουμε σήμερα τόσο τραυματικά, είναι βαθιά, διαχρονική, καθολική, και αγκαλιάζει τους πάντες. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά συγχρόνως κοινωνική, πολιτική και βαθύτατα πολιτισμική. Κανένας τομέας της δημόσιας ζωής δεν έχει μείνει αλώβητος. Έχει αγγίξει την υγεία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση, το στρατό, κάθε κοινωνική ομάδα. Τα πάντα εκφυλίστηκαν τελείως και απαξιώθηκαν από την κοινωνία. Η διαπλοκή, και η διαφθορά, διαπέρασαν ως επάρατος νόσος ολόκληρο το κοινωνικό σύστημα. Μέσα σ’ αυτή την κονιορτοποιήσει των πάντων, η αίσθηση πολιτισμικής συνοχής, που είναι ότι σημαντικότερο για μια χώρα τείνει να εξαλειφθεί έτσι ώστε να δημιουργηθούν αδύναμα και ευκόλως χειραγωγούμενα άτομα. Σ’ αυτό τον αφανισμό πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά. Και ποιος είναι ο μοναδικός τρόπος για να απαντήσουμε; Είναι πιστεύω η επιστροφή στις ρίζες μας. Οφείλουμε να αντλήσουμε έμπνευση από το παρελθόν μας και να δημιουργήσουμε τον σύγχρονο πολιτισμό μας. Μέσα από αυτόν θα απαντήσουμε στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Η λύση είναι μία: η στροφή στον πολιτισμό μας. Ο τόπος έχει δυο αρχαίους πασίγνωστους μύθους που τον ακολουθούν από τα βάθη των αιώνων, πάνω στους οποίους μπορούμε να εστιάσουμε και να χτίσουμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Είναι η μοναδική λύση ανάπτυξης, πραγματικής ανάπτυξης και όχι κατ’ ευφημισμόν, δηλ. μια καραμέλα στο στόμα όλων. Το μόνο που χρειάζεται είναι βούληση, πολιτική βούληση, και θα έχουμε στα χέρια μας τη λύση που χρειάζεται η πόλη, και όχι μόνο, ίσως, το παράδειγμα μας μιμηθούν και άλλες πόλεις για να βγούμε μέσα από το ατέλειωτο αδιέξοδο μιας τεχνητής κρίσης στο οποίο μας υποχρέωσαν να υποκύψουμε με τεχνάσματα οι εταίροι μας και προσπαθούν να μας πείσουν ότι εμείς φταίμε γι’ αυτό.

Ξεκινώντας από το αξίωμα πως σε μία πόλη δεν είναι δυνατόν να είναι όλοι σοφοί, μπορούν όμως να είναι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι και οι σοφοί της πόλης να εργάζονται αδιάλειπτα προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή την ευτυχία των πολιτών της πόλης, αποφάσισα να κάνω μια πολιτιστική πρόταση που και την πόλη θα κάνει γνωστή σε ολόκληρη την υφήλιο και την οικονομία θα εκτινάξει στα ύψη, αλλά και τους κατοίκους της θα καταστήσει ευτυχείς, αφού θα εκλείψει παντελώς η ανεργία. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στηρίζεται στην σπουδαία ίσως και την πιο γνωστή μυθολογία αφού πρόκειται για την Αργοναυτική εκστρατεία τους αργοναύτες και τον Χείρωνα Κένταυρο. Ένα πρόγραμμα με πολλαπλές δράσεις με προϋπολογισμό 400-500 εκ. ευρώ που θα φέρει περισσότερους από 6 εκ. επισκέπτες στην πόλη μας και θα δημιουργήσει περισσότερες από 3.500 μόνιμες θέσεις εργασίας, πέραν των όσων θα απασχοληθούν στην κατασκευή των έργων.

Επίσης, όλη η αγορά και όλα τα επαγγέλματα θα γνωρίσουν άνθιση και είμαι πεπεισμένος ότι θα δημιουργηθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ θα ανέβουν κατακόρυφα τα έσοδα του Δήμου. Η πόλη θα αλλάξει όψη και ιστορία. Παράλληλα, επιμηκύνεται η τουριστική σεζόν για όλο το χρόνο κι έτσι λύνεται αυτομάτως το πρόβλημα του αεροδρομίου. Επίσης, το θέμα των κρουαζιερόπλοιων, όπου χρειάζονται είναι αλήθεια επεμβάσεις στον λιμένα, που πιστεύω ότι θα γίνουν, λύνεται κι αυτό το πρόβλημα και θα μπορούμε να δεχόμαστε δέκα και είκοσι φορές περισσότερα κρουαζιερόπλοια. Με την κατάλληλη διαφήμιση θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε εκατομμύρια τουριστών που αγαπούν τον εναλλακτικό τουρισμό.

Το θέμα, όμως, δεν αφορά μόνο έναν άνθρωπο ή ολίγους είναι θέμα που πρέπει να αγκαλιάσουν όλοι οι πολίτες του Βόλου και να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποκτήσει σάρκα και οστά αυτή η προσπάθεια. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια η πράξη έδειξε ότι με αλληλέγγυες προσπάθειες γίνονται πράγματα τα οποία στο παρελθόν ούτε που τα είχαμε ποτέ φανταστεί. Χρέος μας είναι να σώσουμε την πόλη μας και την Ελλάδα από την καταστροφή. Γι’ αυτό καλώ όλους τους συμπολίτες μου να βρίσκονται την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στο Πνευματικό κέντρο της Μητροπόλεως Κ. Καρτάλη και Ανθ. Γαζή στις 18.30 στην παρουσίαση της πρότασης”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.