Ομαδική έκθεση Βολιωτών στην «”δ”-delta gallery»

Το άνοιγμα του Χώρου Τέχνης “δ”-delta gallery θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στις 19.00, με μια ομαδική έκθεση γνωστών Βολιωτών καλλιτεχνών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «γεγονός στα καλλιτεχνικά πράγματα της πόλης μας αποτελεί η λειτουργία μιας αίθουσας τέχνης στο εμπορικό κέντρο της, σε στενάκι στην αρχή των οδών Δημητριάδος και Ιάσονος.

Το κενό εδώ και χρόνια της ανυπαρξίας ιδιωτικού χώρου έρχεται να καλύψει η ίδρυση της νέας γκαλερί, που επωάζεται εδώ και πολύ καιρό από δημιουργικούς ανθρώπους με γνώση του χώρου και όραμα. Ένα κενό πρωτοφανές για το επίπεδο μιας πόλης όπως ο Βόλος, που από τις αρχές του 20ου αι. γνωστοί Βολιώτες καλλιτέχνες και καλλιτέχνες της Αθήνας εξέθεταν σε ιδιωτικές αίθουσες που υπήρχαν τότε συμβάλλοντας στο πολιτιστικό θαύμα της αναπτυσσομένης ραγδαία πόλης, εποχή που σχηματίστηκαν και οι πρώτες μεγάλες συλλογές των Γκλαβάνη, Λούλη και άλλων, αλλά και που μεταπολεμικά έως και πολύ πρόσφατα ακόμη στα μέσα της δεκαετίας του 90 ιδιωτικές αίθουσες τέχνης έδιναν βήμα στους ντόπιους και σε φιλοξενούμενους καλλιτέχνες και ενημέρωναν το κοινό.

Ένα τέτοιο βήμα και χώρο έμπνευσης και μύησης στην τέχνη του σήμερα με την ανησυχία και τις καινοτομίες που παρουσιάζει, οραματίστηκε γνωστός συμπολίτης φιλότεχνος που είναι ο ιδιοκτήτης του Χώρου Τέχνης ” δ ” . Η εικαστικός Μαργαρίτα Δουλκέρογλου συνέβαλε σε αυτό, ενώ ο Δημήτρης Θέμελης ταλαντούχος αρχιτέκτων, συνεργάτης φημισμένου αρχιτεκτονικού γραφείου στο Λονδίνο δημιούργησε ένα μικρό θαύμα με το σχεδιασμό του «λευκού κουτιού» , ένα white box, όπως μεταβλήθηκε μια μικρή παλιά αποθήκη με τελευταίας τεχνολογίας κατάλληλο εξοπλισμό στο γραφικό στενάκι της πόλης ( Χατζηαργύρη 4 ), χώρος που θα ζήλευαν πολλοί και σε μεγάλα κέντρα της τέχνης. Μια πολύτιμη μινιατούρα εμπνευσμένης φονκιοναλιστικής άποψης και μινιμαλισμού.

Η πρώτη έκθεση της νέας γκαλερί προβάλλει ένα ενδεικτικό δείγμα από την αφρόκρεμα των καλλιτεχνών της πόλης, οι δύο πιο ώριμοι και οι άλλοι δύο νεότεροι, όλοι ακαδημαϊκής παιδείας με πλούσια βιογραφικά, επώνυμοι στην πόλη αλλά και με διεθνή παρουσία . Πρόκειται για τους Κώστα Κομνηνό και Ιωακείμ Μιναρετζόπουλο και τους Νίκο Ποδιά και Σταμάτη Λάσκο.

Την έκθεση επιμελείται η Χρύσα Δραντάκη Ιστορικός-Κοινωνιολόγος Τέχνης, που σημειώνει στο έντυπο της έκθεσης: «…«Ανάμεσα στους τέσσερεις τοίχους…» -κατά τον ποιητή- 4 καλλιτέχνες φιλοξενούνται στο 4ο γράμμα της αλφαβήτου, στο δ-delta gallery, ως ένα κουαρτέτο δημιουργικών συγχορδιών στην ομαδική έκθεση, την πρώτη της νέας αίθουσας τέχνης της πόλης. Αυτόνομες καλλιτεχνικές παρουσίες που συνευρίσκονται στην ιδανική συνθήκη που προσφέρει το white box, το οποίο ως κέλυφος ή «ποιητική» φωλιά γίνεται ο χώρος υποδοχής και φιλοξενίας της ετερότητας του καθενός. Γιατί πρόκειται για μια έκθεση – σύνθεση διαφορετικών καλλιτεχνικών οντοτήτων που λειτουργούν όχι μέσα από μια θεματική ή εκφραστική ομοιότητα αλλά ως διαφορετικότητες, που παραθετικά συνδιαλέγονται στον ιδιαίτερο χώρο….Στην απόλυτη γεωμετρία του χώρου που λειτουργεί ως «ετεροτοπία» συνδιαλέγονται με την ποικιλομορφία τους οι 4 ξεχωριστοί εικαστικοί. Από την παραστατικότητα στην ανεικονικότητα, με ευρηματικότητα υλικών και τεχνοτροπιών, αφηγούνται προσωπικούς και επίκαιρους «μύθους», δηλώνουν συναισθήματα, ιδέες και ενδόμυχες σκέψεις δίνοντας το στίγμα της καλλιτεχνικής πολυμορφίας και της δημιουργικής ανησυχίας του σήμερα.

Στην ανατρεπτική, χαοτική σε κάθε της έκφανση, εποχή της βιοπολιτικής θεώρησης της τέχνης όπου το έκτακτο συμβάν, η εξαίρεση, γίνεται κανονικότητα, τη δεδομένη αταξία ο καλλιτέχνης , ως κοινή κατάθεση, τη διαχειρίζεται με το δικό του Λόγο, στοχαστικό, ελπιδοφόρο και δηλωτικό εξόδου από την πολυσύνθετη, σκουρόχρωμη συγκυρία ….»

Ήδη το πρόγραμμα της νέας γκαλερί είναι έτοιμο έως το τέλος της σαιζόν με εκθέσεις καταξιωμένων καλλιτεχνών του κέντρου όπως ο Παύλος Σάμιος που θα κάνει και το « ποδαρικό» της νέας χρονιάς και του οποίου πέρσι παρουσιάστηκε μεγάλη αναδρομική του έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, εκθέσεις που θα εναλλάσσονται με ατομικές διακεκριμένων καλλιτεχνών του Βόλου όπως είναι οι περιπτώσεις του Αλέξανδρου Ψυχούλη και του Γιάννη Μιχαηλίδη που συνεργάζονται αποκλειστικά με γκαλερί της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και συμμετέχουν σε μεγάλες καλλιτεχνικές διοργανώσεις, για να συνεχίσει το πρόγραμμα με την έκθεση του πολύ γνωστού Γιώργου Ρόρρη.

«Καλοτάξιδη» η νέα γκαλερί που θα μας υποδέχεται με εκθέσεις και παράλληλα γεγονότα για να μας ταξιδεύει στους μαγευτικούς κόσμους της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης».
ΛΑΣΚΟΣ egkainia

ΠΟΔΙΑΣ egkainia

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.