Παραδοσιακές τέχνες ξεκίνησε το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου

Άμεσα αρχίζει και το καλλιτεχνικό εργαστήριο κούκλας με παραδοσιακές φορεσιές

Συνεχίζονται οι εγγραφές ενώ άρχισε η λειτουργία των πέντε εργαστηρίων παραδοσιακών τεχνών στην καρδιά της πόλης που προτείνει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ξεκίνησαν τα εξής εργαστήρια:
Εργαστήριο υφαντικής: H λειτουργία του εργαστηρίου υφαντικής δίνει έμφαση στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και στην πολύτιμη παραδοσιακή τέχνη, της αρχαιοτέρας πασών χειροτεχνίας. Σκοπός της επαναλειτουργίας του εργαστηρίου αυτού είναι όχι μόνον η διατήρηση των παραδοσιακών τεχνών, που σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν, αλλά να ξαναβάλει την ξεχασμένη αυτή τέχνη στην καθημερινότητά μας. Να κινητοποιήσει τις γυναίκες να ξανακαθήσουν στους εννιά ξαναστημένους αργαλειούς του εργαστηρίου μας, προσφέροντας τη χαρά της δημιουργίας με μια καινοτόμα πρόταση απασχόλησής τους.

Ίσως ακόμη και επαγγελματική κατάρτιση και διέξοδο σε μία εξαιρετικά κρίσιμη εποχή, όπως η σημερινή. Το ενδιαφέρον καταγράφεται θετικό και το σπουδαιότερο είναι η ανταπόκριση των νέων ανθρώπων ακόμη και παιδιών που θέλουν να αποκτήσουν βιωματική εμπειρία γύρω από την τέχνη της ύφανσης. Διδάσκουσα –εκπαιδεύτρια: Kερασία Καρκαλά.

Εργαστήριο κεντήματος: Μαζί με την τέχνη του αργαλειού, το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου έχει προσθέσει τα τελευταία χρόνια και το πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο του κεντήματος «ο δαντελένιος διάκοσμος». Στο συγκεκριμένο εργαστήριο διδάσκονται οι παραδοσιακές τεχνικές χειρός του λασέ και του μακραμέ, με σχέδια από την αστική και παραδοσιακή μας παράδοση. Οι κεντήστρες από περιοδικά εποχής και πλούσιο αρχείο κεντημάτων ξεσηκώνουν τα σχέδιά τους με θέματα που ποικίλλουν. Κάποια σχέδια αποτελούν δάνεια από τον φυτικό και τον ζωικό κόσμο. Άλλα έχουν ανθρώπινες μορφές σε διάφορες στάσεις. Άλλα εργόχειρα πρωτοτυπούν είτε παρουσιάζοντας σχέδια art deco ή ακόμα και συνδυασμούς τεχνικών δημιουργώντας έργα ασυνήθιστης ομορφιάς, που στολίζουν τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού με μια νότα ρομαντισμού και καλαισθησίας. Διδάσκουσα –εκπαιδεύτρια: Ράνια Παπακωνσταντίνου.

Εργαστήριo κοπτικής- ραπτικής: τα πιλοτικά εργαστήρια α) της κοπτικής-ραπτικής και β) της πλεκτικής στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου έχουν μακραίωνη ιστορία αφού είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του από τον Μεσοπόλεμο. Φέτος προστέθηκε το νέο εργαστήριο σχεδιασμού ρούχου και ραψίματος στον τομέα του ενδύματος αλλά και των αξεσουάρ) και της πλεκτικής σε μοντέρνες εφαρμογές . Μπορεί το ράβε-ξήλωνε να ακούγεται ελαφρώς αναχρονιστικό, αλλά η εποχή μας αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Το βελόνι ραψίματος και οι βελόνες της πλεκτικής έγιναν πάλι μόδα και τα σεμινάρια κοπτικής, ραπτικής και πλεξίματος κερδίζουν, διεθνώς, ολοένα και περισσότερο έδαφος. Με τις δράσεις αυτές το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου δίνει απάντηση στην κρίση με δημιουργίες φτιαγμένες με τα χέρια και το μυαλό, που έχουν χρηστική και αισθητική αξία και παράλληλα διασκεδάζουν. Έτσι ξαναζωντανεύουμε παραδοσιακές ενασχολήσεις που βοηθούν τη γυναίκα να κάνει όχι μόνο οικονομία αλλά και… αντι-στρες διεξόδους, σημαντικό σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή. Ένα αντίδοτο στη δημιουργική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου, στην απραγία της ανεργίας ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν και τα μέγιστα στην οικιακή οικονομία. Διδάσκουσες –εκπαιδεύτριες: Ράνια Παπακωνσταντίνου και Τιτίκα Ρουσοπούλου.

Η διεύθυνση των παραπάνω εργαστηρίων είναι: Δον Δαλεζίου & Ρ.Φεραίου. Πληροφορίες-εγγραφές καθημερινά: 2421033938, 2428091306, 6946592485, 6983280725 και 2421028334.

Άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει και το εξαιρετικά ενδιαφέρον τμήμα της κατασκευής κούκλας με λαογραφική αξία. Το πιλοτικό αυτό εργαστήριο στοχεύει στην διδασκαλία κατασκευής κούκλας με σκοπό την ανάδειξη των ελληνικών παραδοσιακών ενδυμασιών. Μια παλιά και αγαπημένη πρακτική του Λυκείου των Ελληνίδων βασισμένη στη γλυπτική, στην οποία είχε πρωτοδιδάξει η γλύπτρια Ελένη Γεωργαντή, στο πλαίσιο παροχής εργασίας σε άπορες γυναίκες. Η σπάνια αυτή τεχνοτροπία κατασκευής χειροποίητης κούκλας, προϋποθέτει τη διαδικασία αντιγραφής της παραδοσιακής φορεσιάς, η οποία απαιτεί πριν απ’ όλα, την προσεκτική παρατήρησή της μέσα από τα μουσεία ή φωτογραφικό υλικό για την ακριβή απόδοση των σχεδίων επάνω στα υφάσματα, που θα αποτελέσουν τα ρούχα (φορέματα, μαντήλια, πουκάμισα, ποδιές κ.λ.π). Η εργασία της κούκλας ξεκινάει από την κατασκευή του κεφαλιού και κατόπιν του σώματος, με εναλλακτικούς τρόπους. Τα υλικά της (χαρτοπολτός, γυψόγαζα, βαμβάκι και κόλλα ή λεπτό πριονίδι ή αναλόγως του ύψους), μέσω της μικρογλυπτικής, δίνουν μορφή και μετατρέπονται σε κούκλες γεμάτες έκφραση που, στη συνέχεια, ζωγραφίζονται και ντύνονται με αντίγραφα παραδοσιακών φορεσιών. Η πρώτη συνάντηση του κύκλου αυτού στο οποίο θα διδάξει η εκπαιδευτικός-εικαστικός Κατερίνα Σαμαρά θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014 στις 6 το απόγευμα στο μουσειακό χώρο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (Κοραή 79). – Πληροφορίες-εγγραφές: 2421033938 και 6974101096.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.